banner image

Ondersteun jouw online lessen met deze tools & apps | Deel 3

03-12-2020
Damar Sarkam

Beeldschermen en online tools in plaats van digibords en whiteboards. Het bureau op school is ingeruild voor een keukentafel. Van klassen vol met leerlingen naar een woonkamer waarbij je alleen achter een scherm zit. Voor veel docenten en leerlingen is het wennen maar online lesgeven wordt de onderwijsvorm van de toekomst. Daarom hebben wij speciaal voor jullie deze serie blogs waarin we elke keer vijf handige tools en apps om vanuit huis les te geven bundelen.

Benieuwd naar andere tools en apps? Lees dan ook deel 1deel 2 en deel 4 van deze serie! 

Mentimeter

Met Mentimeter kun je open vragen en meerkeuzevragen maken. Er is veel keuze in de manier waarop de antwoorden worden gepresenteerd. Voor meerkeuzevragen kunnen er staaf- of taartdiagrammen worden gemaakt en bij open vragen kan je kiezen of je de antwoorden één voor één wilt presenteren of tegelijk. Dit is een ideale tool om een leerzame quiz te maken zodat leerlingen en studenten op een leuke manier de theorie leren. 

Mentimeter is een eenvoudige tool om gebruik van te maken, evenals het deelnemen eraan. Net als met Kahoot gaat dat met een code. Resultaten van de quiz worden per mail verzonden zodat leerlingen er achteraf over kunnen praten. Tevens zijn presentaties herbruikbaar mocht je behoefte hebben om een quiz terug te bekijken. 

Quizizz 

Net als met Mentimeter kun je met Quizizz vijf soorten vragen maken. Van meerkeuzevragen tot polls en open vragen. Net als op veel platformen kun je de quiz delen met een code of link maar wat Quizizz vooral mooi maakt is dat je ook klassen kunt aanmaken. De quiz kan individueel of in groepjes worden gemaakt. Met Quizizz kun je ook oefentoetsen afnemen. Resultaten worden aan het eind van de quiz bewaard waardoor de leraar een overzicht heeft hoe de leerlingen gescoord hebben. 

Padlet

Padlet is een virtueel prikbord en perfect voor het verzamelen van ideeën of antwoorden van leerlingen. Op een lege internetpagina plak jij briefjes met tekst en geluid en dat kun je aan leerlingen laten zien. Dit is een leuke en creatieve manier om les te geven, omdat veel docenten via een presentatie lesgeven.

ClassDojo 

Wanneer je de sfeer in de klas wilt verbeteren, is ClassDojo een hele handige tool die je kan gebruiken. Met deze tool kun je het gedrag van leerlingen belonen en positief beïnvloeden. Ook kun je feedback geven aan je leerlingen en gedragsrapportages maken.  Heb je als docent behoefte om de sfeer in je klas te verbeteren dan is ClassDojo de perfecte tool om uit te proberen!

Asana

Een to-do lijst is tegenwoordig niet te missen. Wanneer je geen fysiek les geeft is het lastig om alles op een rijtje te houden. Zeker wanneer je lessen voor meerdere klassen moet voorbereiden. Asana kan hierbij helpen. Asana kun je ook installeren op je mobiel of tablet. De app geeft een melding wanneer je taken op je to-do lijst heb staan. Hoe werkt Asana? Je geeft de actie een naam, voegt informatie toe, voegt eventuele bijlagen toe, klikt op ‘due date’ en voor wie de actie bedoeld is.

Meer over tools, apps en onderwijs op afstand in het algemeen?

Wil jij je nog verder ontwikkelen in afstandsonderwijs? Lees dan vooral deze blogs: Van docent naar YouTube ster! En van offline naar online expert. Wil je nog een stapje verder? Neem dan een kijkje op OnderwijsEnAfstand.nl, ons platform dat specifiek is gericht op dit onderwerp!
 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer