Ondersteun jouw online lessen met deze tools & apps | Deel 3

03-12-2020

Beeldschermen en online tools in plaats van digibords en whiteboards. Het bureau op school is ingeruild voor een keukentafel. Van klassen vol met leerlingen naar een woonkamer waarbij je alleen achter een scherm zit. Voor veel docenten en leerlingen is het wennen maar online lesgeven wordt de onderwijsvorm van de toekomst. Daarom hebben wij speciaal voor jullie deze serie blogs waarin we elke keer vijf handige tools en apps om vanuit huis les te geven bundelen.

Benieuwd naar andere tools en apps? Lees dan ook deel 1deel 2 en deel 4 van deze serie! 

Mentimeter

Met Mentimeter kun je open vragen en meerkeuzevragen maken. Er is veel keuze in de manier waarop de antwoorden worden gepresenteerd. Voor meerkeuzevragen kunnen er staaf- of taartdiagrammen worden gemaakt en bij open vragen kan je kiezen of je de antwoorden één voor één wilt presenteren of tegelijk. Dit is een ideale tool om een leerzame quiz te maken zodat leerlingen en studenten op een leuke manier de theorie leren. 

Mentimeter is een eenvoudige tool om gebruik van te maken, evenals het deelnemen eraan. Net als met Kahoot gaat dat met een code. Resultaten van de quiz worden per mail verzonden zodat leerlingen er achteraf over kunnen praten. Tevens zijn presentaties herbruikbaar mocht je behoefte hebben om een quiz terug te bekijken. 

Quizizz 

Net als met Mentimeter kun je met Quizizz vijf soorten vragen maken. Van meerkeuzevragen tot polls en open vragen. Net als op veel platformen kun je de quiz delen met een code of link maar wat Quizizz vooral mooi maakt is dat je ook klassen kunt aanmaken. De quiz kan individueel of in groepjes worden gemaakt. Met Quizizz kun je ook oefentoetsen afnemen. Resultaten worden aan het eind van de quiz bewaard waardoor de leraar een overzicht heeft hoe de leerlingen gescoord hebben. 

Padlet

Padlet is een virtueel prikbord en perfect voor het verzamelen van ideeën of antwoorden van leerlingen. Op een lege internetpagina plak jij briefjes met tekst en geluid en dat kun je aan leerlingen laten zien. Dit is een leuke en creatieve manier om les te geven, omdat veel docenten via een presentatie lesgeven.

ClassDojo 

Wanneer je de sfeer in de klas wilt verbeteren, is ClassDojo een hele handige tool die je kan gebruiken. Met deze tool kun je het gedrag van leerlingen belonen en positief beïnvloeden. Ook kun je feedback geven aan je leerlingen en gedragsrapportages maken.  Heb je als docent behoefte om de sfeer in je klas te verbeteren dan is ClassDojo de perfecte tool om uit te proberen!

Asana

Een to-do lijst is tegenwoordig niet te missen. Wanneer je geen fysiek les geeft is het lastig om alles op een rijtje te houden. Zeker wanneer je lessen voor meerdere klassen moet voorbereiden. Asana kan hierbij helpen. Asana kun je ook installeren op je mobiel of tablet. De app geeft een melding wanneer je taken op je to-do lijst heb staan. Hoe werkt Asana? Je geeft de actie een naam, voegt informatie toe, voegt eventuele bijlagen toe, klikt op ‘due date’ en voor wie de actie bedoeld is.

Meer over tools, apps en onderwijs op afstand in het algemeen?

Wil jij je nog verder ontwikkelen in afstandsonderwijs? Lees dan vooral deze blogs: Van docent naar YouTube ster! En van offline naar online expert. Wil je nog een stapje verder? Neem dan een kijkje op OnderwijsEnAfstand.nl, ons platform dat specifiek is gericht op dit onderwerp!
 

Nieuws & Blogs

21-01-2021

Ondersteun jouw online lessen met deze tools en apps | Deel 4

Ook al is het einde van de coronacrisis in zicht, scholen blijven voorlopig nog dicht. Het ontbreken van klassikale lessen heeft een flinke impact op het onderwijs. Om de kwaliteit van lessen te blijven waarborgen, hebben docenten zich razendsnel aangepast aan verschillende vormen van online- en hybride onderwijs.
Lees meer
12-01-2021

Zo ervaren docenten het 1,5 meter onderwijs

In november hebben wij in samenwerking met Onderwijs en Afstand een onderzoek uitgevoerd. We wilden graag weten hoe jullie docenten en leraren, het 1,5 meter onderwijs ervaren. Voor dit onderzoek hebben 370 professionals in de leeftijdscategorie 22 t/m 75 jaar deelgenomen aan de enquête. In het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen aanbod gekomen. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek waren onderwijsmanagers, coördinators, docenten, praktijkbegeleiders, leerlingbegeleiders, directeuren en lerarenopleiders.
Lees meer
06-01-2021

5 Goede voornemens van onze docenten

Had jij in het begin van 2020 gedacht dat docenten en studenten gedurende de rest van het jaar communiceren via een beeldscherm? Waarschijnlijk niet! 2021 is begonnen en dat betekent ook nieuwe kansen binnen het onderwijs. Wij vroegen onze docenten een tip naar ons te mailen die zij gaan toepassen om een frisse start van het jaar te maken. De vijf beste hebben we gebundeld in deze blog.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.