banner image
banner image

Spelen en bewegen is voor alle leeftijden

14-02-2023
Daan van Deventer

FUNBRUARI BLOG 2

'We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.' Toneelschrijver George Bernard Shaw sprak deze wijze woorden, die vandaag nog steeds meer dan actueel zijn. Of we nu volwassen zijn of niet, in iedereen schuilt een behoefte om te spelen en plezier te maken. Daarom is het leuk om af en toe een energizer in de les te doen. Het zorgt voor verbinding met onszelf en elkaar.

Bewegen is belangrijk voor je hersenen

Even ontspannen is belangrijk

Afwisseling is prettig in de les. Onze aandacht is beperkt. Het kan fijn zijn om, als je merkt dat de energie wegzakt, iets actiefs met leerlingen te doen. Daar zijn energizers bij uitstek geschikt voor. Het haalt leerlingen even uit hun hoofd en zorgt voor een ontspanmoment. Hoewel er in het begin (voornamelijk door de ‘stoerdere’ leerlingen) vaak weerstand is, merken leraren vaak dat naarmate de activiteit vordert het enthousiasme onder leerlingen oplaait.

Bewegen is een must

Beweging is goed voor de hersenen. Het verbetert je geheugen en vermindert stress. Daarom kan het fijn zijn om wat activiteiten in de les te brengen om leerlingen te activeren. Een tip is om van tevoren te laten weten dat je een energizer gaat doen, zodat leerlingen zich er mentaal op kunnen voorbereiden. Merk je dat de energie in de klas aangenaam is en dat je goed in de relatie met jouw klas zit, dan is het leuk om de energizer onverwachts te doen. Zorg echter dat het moment juist is.

Beweging is nodig

Homo ludens

Spelen speelt op meerdere vlakken in het leven van jongeren een belangrijke rol. Het heeft niet alleen invloed op de motorische ontwikkeling, maar ook op de persoonlijkheidsontwikkeling, het sociale en het emotionele vlak. Jongeren leren anticiperen, bewegen en verbindingen leggen tussen denken en doen.

Balans in de les 

Natuurlijk hoef je niet elke week een energizer te doen. Maar net zoals ze worden gebruikt in business meetings om tussen alle taaie stof door mensen even te activeren waardoor ze energiek weer verder kunnen, kan het in het onderwijs eenzelfde doel dienen. En waarom zou je dat niet een met regelmaat terugkerend onderdeel van de schooldag maken?

Beweging anno 2023

Bewegen in tijden van mobieltjes, smartwatches en tablets

We leven in een tijd dat bewustwording over het belang van bewegen steeds meer naar de voorgrond verschuift. Hoe vaak hoor je iemand niet zeggen, hoeveel stappen degene volgens zijn stappenteller nog moet zetten die dag. Smartwatches geven aan dat het tijd is om op te staan en even te bewegen. Beweging wordt in andere woorden steeds meer onderdeel van een workflow. Wat we er ook van vinden, ook op school hebben we te maken met een workflow en is het belangrijk stil te staan bij een aangename onderbreking en bewustwording op het gebied van bewegen.

Energizers

Enthousiast over spel in de klas? Download dan hier de energizers. Deze maand zullen wij elke week 3 energizers met je delen.

De eerste 3 energizers vind je in het vorige blog Beweging als basis voor goede energie in de klas.

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


 

Of schrijf je in voor..

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer