banner image

Dag van de leraar | Het verhaal van Anneloes Meijer

05-10-2018
Shaileen Ho-A-Hing

 

“Je mag zo’n 50 jaar werken, hoe houd je dat vol? Doe wat je leuk vindt en wat je kunt”, Anneloes Meijer

Familiedingetje

Vanaf mijn vierde wist ik dat ik ‘juf’ wilde worden. In mijn familie vind je vijf generaties onderwijsmensen. Het is een familiedingetje. Ook mijn vader was meester. Vanaf mijn zesde zat ik bij hem op school waarvan twee jaar bij hem in de klas. Later tijdens mijn opleiding heb ik bij hem in de klas stage gelopen. Dat was een mooie ervaring. Meneer Tammerijn is me altijd bijgebleven, hij kon fantastisch voorlezen. Ik weet nog precies welke boeken: ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Boris’. Het is een beetje theater wat je daar staat te doen. Passie en beleving werkt aanstekelijk en nodigt uit tot leren. Leerlingen meenemen in een belevenis, daar geniet ik van. En zij ook!

Het hart op de tong

Ik vind het spel tussen mij en de student interessant. De doelgroep waar ik nu voor werk, mbo niveau 2, past me als een jas. Het zijn vaak pure en primitief reagerende studenten en hebben het hart op de tong. Ze gaan van “Juf, wat heb je leuke schoenen” tot een hulpvraag. Je kunt veel voor ze betekenen. Uiteraard qua kennisoverdracht, maar nog meer geniet ik van het begeleiden op persoonlijke ontwikkeling en een positief welbevinden. Ik had in het primair onderwijs al voorkeur voor oudere leerlingen met ‘een rugzak’. Al die ‘lastige pubers’ die de basisschool verlaten en dan in de brugklas bij jou terugkomen om vol trots hun rapport te laten zien, dat is toch bijzonder!

Lekker administratie doen

In het primair onderwijs ervaarde ik veel werkdruk, bijvoorbeeld de administratieve rompslomp. Dat is - naast mijn wens om met een oudere doelgroep te werken – reden van mijn overstap naar het praktijkonderwijs en later het mbo geweest. Tegenwoordig kan ik dat administratieve stuk beter waarderen. Ik heb eigenlijk heel afwisselend werk. Ik sta het ene moment vol passie voor een groep studenten en het andere moment zit ik tussen collega’s achter mijn computer. Ik hoop dat werken in het onderwijs weer aantrekkelijker wordt voor jongeren want het is echt een fantastische baan!


Wil je weten waarom andere collega's docent zijn geworden? Lees ook de verhalen van Stijn Aerden, Belinda Kroes en Robert van Weldam.

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer