banner image

De 5 Reikiprincipes & het onderwijs

01-02-2021
Peter Schwank

Op woensdag 27 januari vond het eerste Metafoor Onderwijs webinar plaats. Josine Pennings liet een groep van onze docenten kennismaken met de Reikiprincipes en hoe deze je kunnen ondersteunen in deze tijd. Doordat wij veel positieve reacties over het webinar ontvingen, vonden wij het belangrijk om dit via een blog met jullie te delen!

Wat is Reiki?

Reiki heeft zijn oorsprong in het Japan van vorige eeuw, de grondlegger is Mikao Usui. Reiki is een spirituele beoefening: een energetische behandelwijze, die je eenvoudig zelf kan leren. De zelfbehandeling is de basis van de beoefening. Daaruit volgt persoonlijke groei en het kan uiteindelijk uitgroeien tot een spiritueel pad of levenswijze. Je kan Reiki ervaren door een behandeling te ontvangen. Deze tijd gebeurt dat vooral op afstand, maar normaal gesproken door zachte aanraking door een Reikibehandelaar. En je kan Reiki ervaren door het zelf te leren.

Reiki ondersteunt je hele systeem. De energie kan op zowel emotioneel, mentaal als fysiek niveau effect hebben. Het is een fijne manier om te ontspannen, tot rust te komen en bij te tanken op alle niveaus. En dan te ervaren wat dat in beweging zet.

Reikiprincipes

Naast de behandelwijze kent Reiki ook leefregels; de Reikiprincipes genoemd.  Deze principes  geven richting en kunnen helpen rust en balans te ervaren. Door je hiermee te verbinden, heb je elke dag van de week een bewuste start!
De vijf Reikiprincipes zijn als volgt:
- Just for today, do not worry.
- Just for today, do not anger.
- Honor your parents, teachers and elders.
- Earn your living honestly.
- Show gratitude to every living thing.

Reiki in het onderwijs

Klassen vol vragende leerlingen, alles weer anders vorm moeten geven, stapels nakijkwerk en daar bovenop het sluiten van de scholen. Veel docenten ervaren een steeds hogere werkdruk waardoor de balans tussen werk en privé wel eens ontwricht wordt. Reiki kan hierbij ontspannend werken. Ben jij benieuwd wat Reiki kan brengen voor jouzelf, als docent of tijdens jouw lessen? Volg dan deze link naar een pagina die Josine Pennings hier speciaal voor heeft aangemaakt!

Over Josine Pennings

Als eigenaar van Lichter Lesgeven en Reikipraktijki houdt Josine Pennings zich bezig met het begeleiden van leraren op het gebied van contact met leerlingen en het houden van balans. Ze geeft trainingen over 'spelen met orde' en 'de wet van drie'. Daarnaast heeft ze een jarenlange Reikibeoefening, van waaruit ze een Reikipraktijk houdt. 

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer