banner image

Weekly Challenge 1: De Complimentenkring

08-10-2020
Peter Schwank

De scholen zijn inmiddels een kleine twee maanden open. Het regent vaker en de bomen verliezen steeds meer blaadjes. De herfst is nu écht begonnen. In ons contact met docenten horen wij regelmatig dat naarmate het schooljaar vordert de balans tussen privé en werk wat zoek begint te raken.  Wij hebben diverse challenges voor je klaar staan waarvan niet alleen jij maar ook je omgeving energie krijgt.

Iedereen met een Metafoor Onderwijs bureaukalender weet dat wij elke maand een nieuw thema behandelen. In oktober staat het vinden en houden van de balans tussen werk en privé centraal. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben wij deze maand wekelijks een nieuwe challenge voor jullie in petto. Elk gericht op één van de vier belangrijkste aspecten van een goede balans voor jou als docent: jezelf, jouw gezin, jouw collega docenten en natuurlijk jouw studenten. Als je alle challenges uitvoert, zit je op het eind van de maand weer boordevol energie! 

We starten deze serie met een challenge gericht op energie krijgen van en geven aan je collega’s .  

Complimentenkring

Collega’s weten doorgaans niet altijd wat zij nou zou leuk aan elkaar vinden. Met als logisch gevolg dat zij dit zelf invullen. Maar klopt dit beeld wel en wat vind je nou echt leuk aan elkaar of wat waardeer je nou zo in jouw collega. Door het uitvoeren van deze eenvoudige challenge zorg je ervoor dat je even stil staat bij wat je waardeert in elkaar. En zorgt niet alleen voor energie maar je krijgt ook vaak verrassende antwoorden uit onverwachtse hoek!

Hoe werkt het?

Organiseer een bijeenkomst met jouw directe collega’s. Zorg uiteraard voor een goed geventileerde ruimte met het liefst genoeg ruimte om de 1,5 meter in acht te nemen. Ga vervolgens in een kring staan en benoem als organisator de eerste collega die in het midden gaat staan.

Alle andere collega’s geven om de beurt een compliment aan de docent in het midden. De complimenten moeten kort en bondig uitgesproken worden en mogen over alles gaan. Van de mooie sokken die hij of zij draagt of de expertise die hij of zij aan het team toevoegt.

De docent in het midden laat alle complimenten als een douche over zich heen komen en zodra iedereen aan het woord is geweest, kiest hij of zij wie er vervolgens in het midden gaat staan. Als iedereen in het midden heeft gestaan sluit je als organisator de sessie en bedank je iedereen voor de bijdrage. Je zult merken dat er direct een prettigere sfeer op de schoolvloer ontstaat en hebt de eerste stap gezet in het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Want werkgeluk draagt bij aan een goede balans!

Deel jouw challenge!

Ga jij met jouw collega’s deze challenge uitvoeren? Vergeet er dan geen foto’s van te maken en naar ons te mailen! De leukste inzendingen delen wij via onze online kanalen en ontvangen een verrassing! Deel je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! Vergeet daarnaast niet om de tweede weekly challenge van deze maand te lezen!

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer