Mondkapjes in het voortgezet onderwijs

07-10-2020

Voor veel middelbare scholieren en docenten is het erg wennen, want wie had gedacht dat scholieren en docenten mondkapjes moeten dragen op school? Hoewel ze in de klas geen mondkapjes hoeven te dragen, moet dat wel op de gang en in de aula.

Het ministerie van Onderwijs gaf dit advies vorige week na overleg met de VO-raad. Meerdere onderwijsorganisaties hadden bij het ministerie aangedrongen op deze maatregel.

Wanneer leerlingen in de klas zitten mogen zij hun mondkapjes weer afdoen. Tijdens praktijklessen is het moeilijk om de anderhalve meter maatregel in acht te nemen, waardoor het dragen van een mondkapje ook verplicht is. Dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Tijdens kooklessen of lassen is het voor de veiligheid beter als leerlingen geen mondkapje dragen. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden. 

Schoolbesturen beslissen zelf of een mondkapje verplicht wordt. Dat moet in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder andere ouders en personeelsleden vertegenwoordigd zijn. 

Alle andere coronamaatregelen blijven gelden

Het dragen van de mondkapjes is een aanvulling op de huidige coronamaatregelen. Leerlingen moeten zoveel mogelijk afstand houden van docenten en andere medewerkers van de school.

Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de huidige coronamaatregelen. Scholen adviseren leerlingen om zoveel mogelijk afstand te houden van docenten en medewerkers van de school. Ook de kantinemedewerkers moeten extra op de coronamaatregelen letten. 

Het advies geldt niet voor kinderen op de basisschool. De kans dat kinderen het virus verspreiden, is volgens het ministerie van Onderwijs aanzienlijk klein.

De coronamaatregelen gelden ook op basisscholen, maar de kans dat kinderen elkaar besmetten is klein. De leraren en leraressen op de basisscholen moeten zich wel aan de maatregelen houden. 

Studenten op mbo’s, hogescholen en universiteiten hoeven geen mondkapjes op hun school te dragen. Toch kunnen deze onderwijsinstellingen wel in overleg met de veiligheidsregio om over te gaan tot een dringend advies.            
Heb je nog behoefte om alle coronamaatregelen nog eens door te lezen, neem dan eens een kijkje op de website van het RIVM.

Wil jij via onze kanalen delen hoe jullie op school hiermee omgaan en waar jij tegen aanloopt? Neem dan vooral contact op met ons via de mail of bel ons op 0320-229949!

Nieuws & Blogs

22-10-2020

Weekly Challenge 3: Terug in de tijd

Voor velen van ons is het gezin het belangrijkste element van een gezonde balans tussen privé en werk. Helaas komt het door het drukke leven van gezinsleden wel eens voor dat er te weinig tijd voor elkaar is. Dit terwijl er niets fijner is zo nu en dan wat extra tijd voor elkaar te nemen en de onderlinge band nog sterker te maken. Neem daarom de aankomende week enkele keren als gezin de tijd om de ‘terug in de tijd’ challenge te doen en je zult merken dat jullie je binnen een week nog sterker en verbonden voelen!’’
Lees meer
16-10-2020

Weekly Challenge 2: Wandelmeditatie

Een goede balans tussen privé en werk begint bij jezelf. Het komt echter nog te vaak voor dat wij in de waan van de dag met van alles en nog wat bezig zijn, behalve met onszelf. Mediteren is bij uitstek geschikt om eens even stil te staan bij jouw innerlijke ik.
Lees meer
14-10-2020

Whitepaper: Klaar voor 1,5 meter onderwijs

Het houdt ons allemaal bezig, de coronamaatregelen. Wat mag wel en wat niet? Hoe  zorg je als onderwijsinstelling voor anderhalve meter onderwijs. Hoe hebben scholen zich voorbereid en wat zijn belangrijke pijlers om rekening mee te houden?
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.