banner image

Formeren tijdens de coronacrisis

19-05-2021
Roen Engelhart

De formatieperiode bij scholen en onderwijsinstellingen is in volle gang. Ieder jaar rond februari en maart maken directeuren, managers, teamleiders en HR-personeel plannen voor het komende schooljaar. Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben ongetwijfeld invloed op dit proces en de plannen. Wij vroegen ons af welke invloed het coronavirus nu precies had.

Om erachter te komen hoe scholen hun formatie hebben bepaald en voor welke uitdagingen zij stonden, zijn wij in gesprek gegaan met een aantal schoolleiders en managers. Deze personen zijn allemaal werkzaam in verschillende sectoren zoals het voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Uit onze gesprekken komt naar voren dat er veel overeenkomsten zijn in hoe scholen hun formatieproces aanpakken. Zo blijkt  dat alle scholen net zoals ieder jaar rekening houden met medewerkers die van baan wisselen of door bepaalde redenen wellicht meer of minder uren gaan werken. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het onderwijsaanbod en het aantal lesgroepen. De keuzen voor meerdere en kleinere lesgroepen kan betekenen dat er meer vakdocenten worden aangesteld. 

Veel scholen stellen ook hun eisen bij als het gaat om het werven van nieuwe medewerkers. Zo moet een nieuwe docent bijvoorbeeld enige kennis hebben van online tools of apps om daarmee afstandsonderwijs te verzorgen. 

Elke school houdt rekening  met verschillende scenario’s. Zij gaan uit van 3 scenario’s; scenario 1: het scenario volledig afstandsonderwijs met uitzondering van de examenklassen, scenario 2: het scenario hybride onderwijs en scenario 3: het scenario waarbij scholen weer volledig open zijn. De scholen hebben ook extra stappen gemaakt om hun medewerkers en leerlingen of studenten gemotiveerd te houden. Zo wordt er meer persoonlijk contact gezocht dan voor de pandemie. Studenten en leerlingen ontvangen regelmatig een presentje of andere attentie om ze een hart onder de riem te steken. Een aantal schoolleiders geeft zelfs aan collega’s regelmatig persoonlijk te benaderen of te bellen voor een goed gesprek. 

Ben jij benieuwd naar de verschillende verhalen van hoe managers en schoolleiders het formatieproces tijdens de coronacrisis hebben aangepakt? Lees dan onze serie interviews Formeren tijdens de coronacrisis.

 

Formeren in tijden van personeelstekort?

Goed nieuws: personeelstekort bestaat niet. Het is vooral een kwestie van een mismatch.

 

PERSONEELSTEKORT BESTAAT NIET

 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer