banner image

Oud en nieuw blog: Vuurwerk tijdens de jaarwisseling

09-12-2021
Roën Engelhart

De laatste maand van dit jaar is begonnen en het nieuwe jaar komt sneller dichterbij. De kerstdagen staan bijna voor de deur en voor je het weet is het oudejaarsdag. In deel 1 van deze serie blogs zijn we dieper ingegaan op oudejaarsavond en tradities in diverse landen.


In dit deel verdiepen wij ons meer in vuurwerk. Vuurwerk is bijna niet weg te denken tijdens de jaarwisseling. Op klokslag 00.00 uur wordt er massaal vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Maar waar komt vuurwerk eigenlijk vandaan en waarom steken we dat nou precies af? 

De ontdekking van vuurwerk

Het eerst vuurwerk is ontdekt in Azië

Boze geesten verjagen met vuurwerk

Lang voor de uitvinding van buskruit kende men in Azië al vuurwerk. Ver voor het begin van onze jaartelling was het in China een gewoonte om stukken groene bamboe in vuur te gooien. Als de bamboe heet genoeg is knalt het uit elkaar. Het geluid dat werd voorgebracht maakte dieren en mensen bang. Men dacht dat als levende wezens zo bang werden, dit geluid ook geesten kon verjagen. Met name boze geesten. Dit resulteerde in de gewoonte om tijdens het Chinees Nieuwjaar groene bamboe in het vuur te gooien. Men dacht dat door het verjagen van kwade geesten mensen verzekerd waren van geluk en voorspoed voor de rest van het jaar. Tegenwoordig steekt men tijdens de jaarwisseling in ons land vuurwerk af omdat deze traditie is overgewaaid vanuit Nederlands-Indië. Tussen 1945 en 1965 zijn veel Indische Nederlanders gemigreerd naar Nederland. De traditie om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling hebben zij doorgezet en op die manier in Nederland geïntroduceerd. 

Diverse records

Er zijn verschillende records neergezet met het afsteken van vuurwerk

Vandaag de dag is de wetenschap zo ver dat er op verschillende manieren vuurwerk wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan elektronisch vuurwerk. Dit levert natuurlijk ook een strijd op. Men probeert steeds weer zo ver te gaan om wereldrecords te breken. Dit resulteert in vuurwerk met hardere knallen, soms in combinatie met mooier siervuurwerk. Wist je dat de langste vuurwerkwaterval die ooit is afgestoken iets meer dan 3,5 kilometer lang was? Dit record is gevestigd op 1 januari 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten. Hierbij verschillende records die zijn gevestigd de afgelopen jaren:  

Meeste vuurpijlen in 30 seconden

Op 8 mei 2010 zijn op de Filipijnen de meeste vuurpijlen in 30 seconden afgestoken. In totaal gingen er precies 125.801 vuurpijlen de lucht in. Dit hadden er meer kunnen zijn. Er werden 16 ladingen van 8000 raketten gebruikt. Als die allemaal perfect waren gelanceerd zou het record op 128.000 vuurpijlen hebben gestaan. 

Langdurigste vuurwerkshow

De langdurigste vuurwerkshow staat op naam van de Filipijnen. De vuurwerkshow van 2016 duurde precies 1 uur, 1 minuut en 32,35 seconden. In totaal zijn er 810.90 stukken vuurwerk ontploft. Dit gebeurde in de stromende regen.  Bekijk hier de hele show.

Grootste stuk vuurwerk

Op 8 februari 2020 is het grootste stuk vuurwerk ooit afgestoken. Dit gebeurde boven op een skipiste in de Verenigde Staten.  Bekijk hier de video van het spektakel. De shell woog maar liefst 1268 kilogram. Om het de lucht in te krijgen, werden er speciale machines voor gebouwd.

Voorheen stond het record voor grootste stuk vuurwerk op naam van Al Marjan, een eiland in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2018 schoten ze het stuk  dat toen 1087,2 kilo woog de lucht in. De vuurwerkbom bereikte een hoogte van 1130 meter voordat het vervolgens in een vurige bloem knalde. De video bekijk je hier(spoel door naar minuut 10.05 voor de knal).

In Nederland gelden de afgelopen jaren steeds strengere regels omtrent vuurwerk. Dit begon met het aanpassen van de tijden waarop consumenten vuurwerk mogen afsteken en gaat verder naar een verbod op bezitten van vuurwerk. Ook de komende jaarwisseling geldt er een vuurwerkverbod. Wil je toch genieten van een harde knallen en mooi siervuurwerk? Dan is het mogelijk om een vuurwerkshow bij te wonen. Kijk op de website van jouw gemeente voor de beschikbare mogelijkheden.

 
In het volgende deel van deze serie blogs belichten we weer een ander onderdeel van de jaarwisseling. Houd onze website en social media kanalen in de gaten. 

Nieuws & Blogs

15-07-2022

Ontspannen de zomervakantie beginnen

De zomervakantie staat voor de deur. De laatste weken van het schooljaar zijn begonnen en veel docenten zijn ook echt toe aan een welverdiende vakantie. Terwijl iedereen de laatste taken uitvoert, vraag jij je misschien af: hoe zorg je dat je ontspannen aan de zomervakantie begint? Hieronder vind je een praktisch plan.
Lees meer
17-06-2022

De Metafoor Zomerquiz: Win een fantastisch zomerpakket!

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Uiteraard mede door de vakantie die erbij hoort. Er zijn ook mensen die helemaal niks met de zomer hebben. De één denkt aan gezellige terrasjes, mooie stranden, een blauwe zee en een vakantie naar het buitenland. De ander denkt aan een verschrikkelijke benauwdheid, vreselijke muggen of andere insecten en liters zweet. 

Hoe dan ook de zomer is bijna officieel begonnen in Nederland. Nog maar een aantal weken werken en de scholen sluiten hun deuren voor een welverdiende zomervakantie. Voordat we echt helemaal kunnen ontspannen zetten we jullie brein op een ontspannende manier nog even aan het werk. Doe mee met onze Metafoor Zomerquiz!

Lees meer
28-04-2022

Hulp bij voorbereiding op het eindexamen

Over een paar weken is het zover. Vanaf donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei worden de eindexamens afgenomen. In eerdere blogs hebben wij het gehad over de eindexamens van voorgaande jaren tijdens en voor de coronapandemie. Ook over het verloop van de eindexamens in het vo en het mbo schreven wij een stuk. In deze blog delen wij de laatste tips voor oefenmateriaal dat jouw leerlingen of studenten wellicht goed kunnen gebruiken. En suggesties voor meer focus en concentratie.
Lees meer