Oud en nieuw blog: Vuurwerk tijdens de jaarwisseling

09-12-2021

De laatste maand van dit jaar is begonnen en het nieuwe jaar komt sneller dichterbij. De kerstdagen staan bijna voor de deur en voor je het weet is het oudejaarsdag. In deel 1 van deze serie blogs zijn we dieper ingegaan op oudejaarsavond en tradities in diverse landen.


In dit deel verdiepen wij ons meer in vuurwerk. Vuurwerk is bijna niet weg te denken tijdens de jaarwisseling. Op klokslag 00.00 uur wordt er massaal vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden. Maar waar komt vuurwerk eigenlijk vandaan en waarom steken we dat nou precies af? 

De ontdekking

Lang voor de uitvinding van buskruit kende men in Azië al vuurwerk. Ver voor het begin van onze jaartelling was het in China een gewoonte om stukken groene bamboe in vuur te gooien. Als de bamboe heet genoeg is knalt het uit elkaar. Het geluid dat werd voorgebracht maakte dieren en mensen bang. Men dacht dat als levende wezens zo bang werden, dit geluid ook geesten kon verjagen. Met name boze geesten. Dit resulteerde in de gewoonte om tijdens het Chinees Nieuwjaar groene bamboe in het vuur te gooien. Men dacht dat door het verjagen van kwade geesten mensen verzekerd waren van geluk en voorspoed voor de rest van het jaar. Tegenwoordig steekt men tijdens de jaarwisseling in ons land vuurwerk af omdat deze traditie is overgewaaid vanuit Nederlands-Indië. Tussen 1945 en 1965 zijn veel Indische Nederlanders gemigreerd naar Nederland. De traditie om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling hebben zij doorgezet en op die manier in Nederland geïntroduceerd. 

Diverse records

Vandaag de dag is de wetenschap zo ver dat er op verschillende manieren vuurwerk wordt geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan elektronisch vuurwerk. Dit levert natuurlijk ook een strijd op. Men probeert steeds weer zo ver te gaan om wereldrecords te breken. Dit resulteert in vuurwerk met hardere knallen, soms in combinatie met mooier siervuurwerk. Wist je dat de langste vuurwerkwaterval die ooit is afgestoken iets meer dan 3,5 kilometer lang was? Dit record is gevestigd op 1 januari 2020 in de Verenigde Arabische Emiraten. Hierbij verschillende records die zijn gevestigd de afgelopen jaren:  

Meeste vuurpijlen in 30 seconden

Op 8 mei 2010 zijn op de Filipijnen de meeste vuurpijlen in 30 seconden afgestoken. In totaal gingen er precies 125.801 vuurpijlen de lucht in. Dit hadden er meer kunnen zijn. Er werden 16 ladingen van 8000 raketten gebruikt. Als die allemaal perfect waren gelanceerd zou het record op 128.000 vuurpijlen hebben gestaan. 

Langdurigste vuurwerkshow

De langdurigste vuurwerkshow staat op naam van de Filipijnen. De vuurwerkshow van 2016 duurde precies 1 uur, 1 minuut en 32,35 seconden. In totaal zijn er 810.90 stukken vuurwerk ontploft. Dit gebeurde in de stromende regen.  Bekijk hier de hele show.

Grootste stuk vuurwerk

Op 8 februari 2020 is het grootste stuk vuurwerk ooit afgestoken. Dit gebeurde boven op een skipiste in de Verenigde Staten.  Bekijk hier de video van het spektakel. De shell woog maar liefst 1268 kilogram. Om het de lucht in te krijgen, werden er speciale machines voor gebouwd.

Voorheen stond het record voor grootste stuk vuurwerk op naam van Al Marjan, een eiland in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2018 schoten ze het stuk  dat toen 1087,2 kilo woog de lucht in. De vuurwerkbom bereikte een hoogte van 1130 meter voordat het vervolgens in een vurige bloem knalde. De video bekijk je hier(spoel door naar minuut 10.05 voor de knal).

In Nederland gelden de afgelopen jaren steeds strengere regels omtrent vuurwerk. Dit begon met het aanpassen van de tijden waarop consumenten vuurwerk mogen afsteken en gaat verder naar een verbod op bezitten van vuurwerk. Ook de komende jaarwisseling geldt er een vuurwerkverbod. Wil je toch genieten van een harde knallen en mooi siervuurwerk? Dan is het mogelijk om een vuurwerkshow bij te wonen. Kijk op de website van jouw gemeente voor de beschikbare mogelijkheden.

 
In het volgende deel van deze serie blogs belichten we weer een ander onderdeel van de jaarwisseling. Houd onze website en social media kanalen in de gaten. 

Nieuws & Blogs

09-12-2021

Oud en nieuw blog: Vuurwerk tijdens de jaarwisseling

De laatste maand van dit jaar is begonnen en het nieuwe jaar komt sneller dichterbij. De kerstdagen staan bijna voor de deur en voor je het weet is het oudejaarsdag. In deel 1 van deze serie blogs zijn we dieper ingegaan op oudejaarsavond en tradities in diverse landen.
Lees meer
03-12-2021

Oud en nieuw blog: Oudejaarsavond

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat ook de Metafoor Merry Quizmas eraan komt. Dit jaar is het thema ‘oud en nieuw’. Om jou alvast voor te bereiden plaatsen wij de komende weken een aantal blogs die gaan over de jaarwisseling. Door het lezen van deze blogs doe je kennis op die misschien wel van pas komt tijdens de Metafoor Merry Quizmas! Heb jij je al aangemeld voor de Metafoor Merry Quizmas?
Lees meer
04-11-2021

Maand van de student: Anekdote docent Miranda

In de maand november zetten wij studenten extra in het zonnetje. 17 November is namelijk de dag van de student. Drie dagen later, op 20 november, is het de Dag van het Recht op Onderwijs. Vandaar dat wij jullie graag meenemen in wat docenten zoal meemaken en plaatsen wij deze maand anekdotes geschreven door onze docenten op onze website. Wij laten vooral zien hoe leuk en uitdagend het onderwijs is! Verschillende docenten hebben een stukje geschreven over een student of klas die zij niet snel zullen vergeten. Miranda is daar één van. Je leest het stuk van Miranda hieronder.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.