banner image

6 cv tips voor docenten

19-11-2019
Peter Schwank
Het lerarentekort is een algemeen bekend probleem. Ook al zijn er tal van vacatures, dat betekent echter niet dat je bij voorbaat bent aangenomen. Ook in het onderwijs reageren meerdere sollicitanten op dezelfde vacature. Wil jij een voorsprong hebben op je medesollicitanten? Wacht dan even met solliciteren en pas de onderstaande cv tips voor docenten toe. 
 
Profielschets
Vaak is een curriculum vitae een formele opsomming van feiten met weinig ruimte om je unieke persoonlijkheid te laten zien. Door het toevoegen van een profielschets kan dit echter wel. Beschrijf vanuit de eerste persoon in 4 tot 8 zinnen waar je ambitie en passie liggen en wat jij scholen te bieden hebt. Hierdoor onderscheid je jezelf van andere sollicitanten en maak je een stevige persoonlijke indruk waarmee je direct interesse wekt.
 
Scanproof
Doorgaans hebben recruiters binnen 7 seconden na het lezen van een cv hun mening gevormd. Door je cv ‘scanproof’ te maken speel je hier op in. Maak je cv zo makkelijk mogelijk leesbaar door korte en krachtige zinnen te schrijven. Bekijk per regel wat de boodschap is en hoe je deze met zo weinig mogelijk woorden kunt overbrengen. Om het de lezer nog makkelijker te maken is het verstandig regelmatig opsommingen te gebruiken.
 
Trefwoorden
In elke vacaturetekst zie je bepaalde trefwoorden herhaaldelijk terug komen. Zo kan je lezen dat je als docent ‘goed moet kunnen luisteren naar leerlingen’ en ‘een luisterend oor moet hebben’. Andere voorbeelden zijn: ‘wij zijn een duurzame en groene school’ ‘duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt binnen onze organisatie’. Door deze woorden te herkennen en bijvoorbeeld in jouw profielschets te verwerken, herkent de recruiter veel sneller dat je een match bent met de vacature.
 
Scheid onderwijs en bedrijfsleven
Zoals eerder aangegeven moet een cv scanbaar zijn. Het uitvoerig opsommen van je complete carrière helpt daar natuurlijk niet bij. Daarnaast zijn recruiters vooral geïnteresseerd in relevante werkervaring. Maak daarom onderscheid tussen werkervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven. Beschrijf jouw ervaring in het onderwijs uitgebreid en het bedrijfsleven beknopter. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je te beperken tot titelfuncties. Dit houdt jouw cv kort en krachtig. Mochten recruiters toch meer inzicht in je carrière willen dan zullen zij ongetwijfeld jouw LinkedIn pagina bezoeken.
 
Specifiek
Recruiters willen een duidelijk beeld van jouw ervaring in het onderwijs. Door alle details van eerdere functies zo specifiek mogelijk te beschrijven voorzie je hen hierin. Benoem  nadrukkelijk de niveaus, klassen en leerjaren waar je ervaring mee hebt. Geef daarnaast ook inzicht in de lesmethodes waarmee je hebt gewerkt en overige taken die je hebt uitgevoerd.
 
Vormgeving
Als je echt wilt opvallen met jouw cv wees dan creatief met de vormgeving. Experimenteer met kleuren, lettertypes en kolommen. Let echter wel op dat jouw cv moet aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert. Een vel gekleurd cv met drie verschillende lettertypes is effectief als je solliciteert op de functie docent media vormgeving, maar past minder goed bij een vacature voor een docent Nederlands recht.
 

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer