6 cv tips voor docenten

19-11-2019
Het lerarentekort is een algemeen bekend probleem. Ook al zijn er tal van vacatures, dat betekent echter niet dat je bij voorbaat bent aangenomen. Ook in het onderwijs reageren meerdere sollicitanten op dezelfde vacature. Wil jij een voorsprong hebben op je medesollicitanten? Wacht dan even met solliciteren en pas de onderstaande cv tips voor docenten toe. 
 

Profielschets

Vaak is een curriculum vitae een formele opsomming van feiten met weinig ruimte om je unieke persoonlijkheid te laten zien. Door het toevoegen van een profielschets kan dit echter wel. Beschrijf vanuit de eerste persoon in 4 tot 8 zinnen waar je ambitie en passie liggen en wat jij scholen te bieden hebt. Hierdoor onderscheid je jezelf van andere sollicitanten en maak je een stevige persoonlijke indruk waarmee je direct interesse wekt.
 

Scanproof

Doorgaans hebben recruiters binnen 7 seconden na het lezen van een cv hun mening gevormd. Door je cv ‘scanproof’ te maken speel je hier op in. Maak je cv zo makkelijk mogelijk leesbaar door korte en krachtige zinnen te schrijven. Bekijk per regel wat de boodschap is en hoe je deze met zo weinig mogelijk woorden kunt overbrengen. Om het de lezer nog makkelijker te maken is het verstandig regelmatig opsommingen te gebruiken.
 

Trefwoorden

In elke vacaturetekst zie je bepaalde trefwoorden herhaaldelijk terug komen. Zo kan je lezen dat je als docent ‘goed moet kunnen luisteren naar leerlingen’ en ‘een luisterend oor moet hebben’. Andere voorbeelden zijn: ‘wij zijn een duurzame en groene school’ ‘duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt binnen onze organisatie’. Door deze woorden te herkennen en bijvoorbeeld in jouw profielschets te verwerken, herkent de recruiter veel sneller dat je een match bent met de vacature.
 

Scheid onderwijs en bedrijfsleven

Zoals eerder aangegeven moet een cv scanbaar zijn. Het uitvoerig opsommen van je complete carrière helpt daar natuurlijk niet bij. Daarnaast zijn recruiters vooral geïnteresseerd in relevante werkervaring. Maak daarom onderscheid tussen werkervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven. Beschrijf jouw ervaring in het onderwijs uitgebreid en het bedrijfsleven beknopter. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je te beperken tot titelfuncties. Dit houdt jouw cv kort en krachtig. Mochten recruiters toch meer inzicht in je carrière willen dan zullen zij ongetwijfeld jouw LinkedIn pagina bezoeken.
 

Specifiek

Recruiters willen een duidelijk beeld van jouw ervaring in het onderwijs. Door alle details van eerdere functies zo specifiek mogelijk te beschrijven voorzie je hen hierin. Benoem  nadrukkelijk de niveaus, klassen en leerjaren waar je ervaring mee hebt. Geef daarnaast ook inzicht in de lesmethodes waarmee je hebt gewerkt en overige taken die je hebt uitgevoerd.
 

Vormgeving

Als je echt wilt opvallen met jouw cv wees dan creatief met de vormgeving. Experimenteer met kleuren, lettertypes en kolommen. Let echter wel op dat jouw cv moet aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert. Een vel gekleurd cv met drie verschillende lettertypes is effectief als je solliciteert op de functie docent media vormgeving, maar past minder goed bij een vacature voor een docent Nederlands recht.
 

Nieuws & Blogs

16-09-2020

Prinsjesdag 2020 en het onderwijs

Vroeg jij je ook af hoe Prinsjesdag er dit jaar uit zou zien door de COVID-19? De derde dinsdag van september is altijd al een speciale dag geweest. Het was dit jaar echter meer dan speciaal, omdat Prinsjesdag er heel anders uitzag dan de voorgaande jaren. Toch blijft Prinsjesdag indrukwekkend en geeft het inzicht in hoe het één en ander binnen de maatschappij gaat veranderen, dit geldt ook voor het onderwijs. Wat er verandert binnen het onderwijs hebben we hieronder inzichtelijk gemaakt.
Lees meer
04-09-2020

Onderwijs & COVID-19 zorgen voor dit schooljaar

Leiders en bestuurders van scholen en overige onderwijsinstellingen maken zich ernstige zorgen over het onderwijs dit schooljaar. Onder andere over het borgen van de richtlijnen vanuit de overheid, een toenemend verschil tussen leerlingen en de inzetbaarheid van voldoende personeel. Dit zijn enkele conclusies die getrokken zijn uit de voortzetting van het onderzoek naar de invloed van COVID-19 op het onderwijs.
Lees meer
10-07-2020

5 Tips voor een ontspannen zomervakantie

De werkdruk in het onderwijs ligt hoog, dat weten we allemaal. Je bent docent en dat hoort erbij. Daarom is het belangrijk dat je zelf rust en ontspanning opzoekt. De zomervakantie is een mooi moment om helemaal te ontladen en tot rust te komen. Metafoor Onderwijs geeft jou 5 tips voor een ontspannen zomervakantie.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.