banner image

6 cv tips voor docenten

19-11-2019
Peter Schwank
Het lerarentekort is een algemeen bekend probleem. Ook al zijn er tal van vacatures, dat betekent echter niet dat je bij voorbaat bent aangenomen. Ook in het onderwijs reageren meerdere sollicitanten op dezelfde vacature. Wil jij een voorsprong hebben op je medesollicitanten? Wacht dan even met solliciteren en pas de onderstaande cv tips voor docenten toe. 
 
Profielschets
Vaak is een curriculum vitae een formele opsomming van feiten met weinig ruimte om je unieke persoonlijkheid te laten zien. Door het toevoegen van een profielschets kan dit echter wel. Beschrijf vanuit de eerste persoon in 4 tot 8 zinnen waar je ambitie en passie liggen en wat jij scholen te bieden hebt. Hierdoor onderscheid je jezelf van andere sollicitanten en maak je een stevige persoonlijke indruk waarmee je direct interesse wekt.
 
Scanproof
Doorgaans hebben recruiters binnen 7 seconden na het lezen van een cv hun mening gevormd. Door je cv ‘scanproof’ te maken speel je hier op in. Maak je cv zo makkelijk mogelijk leesbaar door korte en krachtige zinnen te schrijven. Bekijk per regel wat de boodschap is en hoe je deze met zo weinig mogelijk woorden kunt overbrengen. Om het de lezer nog makkelijker te maken is het verstandig regelmatig opsommingen te gebruiken.
 
Trefwoorden
In elke vacaturetekst zie je bepaalde trefwoorden herhaaldelijk terug komen. Zo kan je lezen dat je als docent ‘goed moet kunnen luisteren naar leerlingen’ en ‘een luisterend oor moet hebben’. Andere voorbeelden zijn: ‘wij zijn een duurzame en groene school’ ‘duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt binnen onze organisatie’. Door deze woorden te herkennen en bijvoorbeeld in jouw profielschets te verwerken, herkent de recruiter veel sneller dat je een match bent met de vacature.
 
Scheid onderwijs en bedrijfsleven
Zoals eerder aangegeven moet een cv scanbaar zijn. Het uitvoerig opsommen van je complete carrière helpt daar natuurlijk niet bij. Daarnaast zijn recruiters vooral geïnteresseerd in relevante werkervaring. Maak daarom onderscheid tussen werkervaring in het onderwijs en het bedrijfsleven. Beschrijf jouw ervaring in het onderwijs uitgebreid en het bedrijfsleven beknopter. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je te beperken tot titelfuncties. Dit houdt jouw cv kort en krachtig. Mochten recruiters toch meer inzicht in je carrière willen dan zullen zij ongetwijfeld jouw LinkedIn pagina bezoeken.
 
Specifiek
Recruiters willen een duidelijk beeld van jouw ervaring in het onderwijs. Door alle details van eerdere functies zo specifiek mogelijk te beschrijven voorzie je hen hierin. Benoem  nadrukkelijk de niveaus, klassen en leerjaren waar je ervaring mee hebt. Geef daarnaast ook inzicht in de lesmethodes waarmee je hebt gewerkt en overige taken die je hebt uitgevoerd.
 
Vormgeving
Als je echt wilt opvallen met jouw cv wees dan creatief met de vormgeving. Experimenteer met kleuren, lettertypes en kolommen. Let echter wel op dat jouw cv moet aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert. Een vel gekleurd cv met drie verschillende lettertypes is effectief als je solliciteert op de functie docent media vormgeving, maar past minder goed bij een vacature voor een docent Nederlands recht.
 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer