banner image

Zo ervaren docenten het 1,5 meter onderwijs

12-01-2021
Damar Sarkam

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent nieuwe kansen en voornemens. Toch nemen we het coronavirus mee naar 2021 en blijft digitaal onderwijs voorlopig de norm. De afgelopen maanden hebben veel vo, mbo en hbo scholen online onderwijs gegeven aan leerlingen en studenten. Er zijn groepen studenten en leerlingen die heel tevreden zijn over online onderwijs, terwijl er ook groepen ontevreden zijn over onderwijs of afstand. Dit verschil is merkbaar binnen instellingen, binnen leerjaren en binnen opleidingsniveaus.

Het onderwijs had in 2020 veel uitdagingen en zo ook voor docenten. De meningen verschillen per docent als het gaat om online onderwijs. De ene docent pakt het vrij gemakkelijk op terwijl de andere docent toch liever weer fysiek onderwijs verzorgt. Wij wilden graag weten hoe docenten dit ervaren hebben.

In november hebben wij in samenwerking met Onderwijs en Afstand een onderzoek uitgevoerd. We wilden graag weten hoe jullie docenten en leraren, het 1,5 meter onderwijs ervaren. Voor dit onderzoek hebben 370 professionals in de leeftijdscategorie 22 t/m 75 jaar deelgenomen aan de enquête. In het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen aanbod gekomen. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek waren onderwijsmanagers, coördinators, docenten, praktijkbegeleiders, leerlingbegeleiders, directeuren en lerarenopleiders.

Ook zijn er in 2020 veel online tools gemaakt voor scholen om op een creatieve manier lessen te geven. Dit gaf docenten meer variatie in hun lessen, waardoor ze hun lessen leuker en interactiever konden maken. Al met al zijn de onderwijsprofessionals tevreden over hun kennis en kunde als het gaan om online lesgeven. Echter hebben veel scholen ook cursussen aangeboden aan docenten over hoe je met bepaalde online tools kan werken. 

Ben jij benieuwd naar hoe docenten en ander onderwijs ondersteunend personeel het 1,5 meter onderwijs hebben ervaren? Lees dan ons volledige rapport!

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer