banner image

Zo ervaren docenten het 1,5 meter onderwijs

12-01-2021
Damar Sarkam

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent nieuwe kansen en voornemens. Toch nemen we het coronavirus mee naar 2021 en blijft digitaal onderwijs voorlopig de norm. De afgelopen maanden hebben veel vo, mbo en hbo scholen online onderwijs gegeven aan leerlingen en studenten. Er zijn groepen studenten en leerlingen die heel tevreden zijn over online onderwijs, terwijl er ook groepen ontevreden zijn over onderwijs of afstand. Dit verschil is merkbaar binnen instellingen, binnen leerjaren en binnen opleidingsniveaus.

Het onderwijs had in 2020 veel uitdagingen en zo ook voor docenten. De meningen verschillen per docent als het gaat om online onderwijs. De ene docent pakt het vrij gemakkelijk op terwijl de andere docent toch liever weer fysiek onderwijs verzorgt. Wij wilden graag weten hoe docenten dit ervaren hebben.

In november hebben wij in samenwerking met Onderwijs en Afstand een onderzoek uitgevoerd. We wilden graag weten hoe jullie docenten en leraren, het 1,5 meter onderwijs ervaren. Voor dit onderzoek hebben 370 professionals in de leeftijdscategorie 22 t/m 75 jaar deelgenomen aan de enquête. In het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen aanbod gekomen. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek waren onderwijsmanagers, coördinators, docenten, praktijkbegeleiders, leerlingbegeleiders, directeuren en lerarenopleiders.

Ook zijn er in 2020 veel online tools gemaakt voor scholen om op een creatieve manier lessen te geven. Dit gaf docenten meer variatie in hun lessen, waardoor ze hun lessen leuker en interactiever konden maken. Al met al zijn de onderwijsprofessionals tevreden over hun kennis en kunde als het gaan om online lesgeven. Echter hebben veel scholen ook cursussen aangeboden aan docenten over hoe je met bepaalde online tools kan werken. 

Ben jij benieuwd naar hoe docenten en ander onderwijs ondersteunend personeel het 1,5 meter onderwijs hebben ervaren? Lees dan ons volledige rapport!

Nieuws & Blogs

07-12-2022

Pedagoog John Hattie weet hoe leren beter gaat

Pedagoog John Hattie focust, anders dan Biesta, vooral op leeropbrengsten. Hoe kunnen leerlingen op school beter presteren?
Lees meer
14-11-2022

Wat is goed onderwijs volgens pedagoog Biesta?

Volgens pedagoog Gert Biesta is een school te vaak een ‘leerfabriek’. Het onderwijs draait op voor ambities van economen , politici en ouders.
Lees meer
07-11-2022

Philip Kohnstamm was zijn tijd ver vooruit

Wie was Philip Kohnstamm? Hij was de eerste hoogleraar pedagogiek in Nederland, geïnspireerd door Daltononderwijs.
Lees meer