banner image

Zo ervaren docenten het 1,5 meter onderwijs

12-01-2021
Damar Sarkam

Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent nieuwe kansen en voornemens. Toch nemen we het coronavirus mee naar 2021 en blijft digitaal onderwijs voorlopig de norm. De afgelopen maanden hebben veel vo, mbo en hbo scholen online onderwijs gegeven aan leerlingen en studenten. Er zijn groepen studenten en leerlingen die heel tevreden zijn over online onderwijs, terwijl er ook groepen ontevreden zijn over onderwijs of afstand. Dit verschil is merkbaar binnen instellingen, binnen leerjaren en binnen opleidingsniveaus.

Het onderwijs had in 2020 veel uitdagingen en zo ook voor docenten. De meningen verschillen per docent als het gaat om online onderwijs. De ene docent pakt het vrij gemakkelijk op terwijl de andere docent toch liever weer fysiek onderwijs verzorgt. Wij wilden graag weten hoe docenten dit ervaren hebben.

In november hebben wij in samenwerking met Onderwijs en Afstand een onderzoek uitgevoerd. We wilden graag weten hoe jullie docenten en leraren, het 1,5 meter onderwijs ervaren. Voor dit onderzoek hebben 370 professionals in de leeftijdscategorie 22 t/m 75 jaar deelgenomen aan de enquête. In het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen aanbod gekomen. De respondenten die deelnamen aan het onderzoek waren onderwijsmanagers, coördinators, docenten, praktijkbegeleiders, leerlingbegeleiders, directeuren en lerarenopleiders.

Ook zijn er in 2020 veel online tools gemaakt voor scholen om op een creatieve manier lessen te geven. Dit gaf docenten meer variatie in hun lessen, waardoor ze hun lessen leuker en interactiever konden maken. Al met al zijn de onderwijsprofessionals tevreden over hun kennis en kunde als het gaan om online lesgeven. Echter hebben veel scholen ook cursussen aangeboden aan docenten over hoe je met bepaalde online tools kan werken. 

Ben jij benieuwd naar hoe docenten en ander onderwijs ondersteunend personeel het 1,5 meter onderwijs hebben ervaren? Lees dan ons volledige rapport!

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer