banner image

Oud en nieuw blog: Oudejaarsavond

03-12-2021
Roën Engelhart

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat ook de Metafoor Merry Quizmas eraan komt. Dit jaar is het thema ‘oud en nieuw’. Om jou alvast voor te bereiden plaatsen wij de komende weken een aantal blogs die gaan over de jaarwisseling. Door het lezen van deze blogs doe je kennis op die misschien wel van pas komt tijdens de Metafoor Merry Quizmas! Heb jij je al aangemeld voor de Metafoor Merry Quizmas? In dit eerste deel gaan we dieper in op oudejaarsavond en tradities in verschillende landen.

Op 31 december wordt in Nederland en de rest van de wereld oudejaarsdag gevierd. Tijdens oudejaarsavond maakt de hele wereld zich op om het nieuwe kalenderjaar in te luiden.  Dit gebeurt vaak samen met familie, vrienden en een boel gezelligheid. 

Oudejaarsavond in Nederland

Nederlanders vieren oudejaarsavond over het algemeen in huiselijke kring

De champagne om 00.00 uur mag niet ontbreken

Het vieren van oudejaarsavond in Nederland gebeurt meestal in huiselijke kring. Na de avondmaaltijd genieten velen in ons land van de traditionele oliebollen en appelbeignets. Daarnaast worden er ook (hartige) hapjes genuttigd. Soms ook onder het genot van een alcoholisch drankje. Bijna ieder jaar wordt de oudejaarsconference uitgezonden. Tegenwoordig is dit op de televisie te volgen, voorheen was dat via de radio. Om 00.00 uur wenst men elkaar een gezond en goed nieuwjaar. Dit gebeurt veelal door te proosten met een glas champagne. Traditiegetrouw gaan we daarna naar buiten om buren geluk toe te wensen en te genieten van het vuurwerk. Een enkeling slaat het vuurwerk liever over en duikt zijn of haar bed in. Een van de oud en nieuw tradities in Nederland die niet mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Op verschillende plaatsen in het land nemen mensen een frisse duik in de zee of meer om het nieuwe jaar te vieren. De grootste nieuwjaarsduik vindt plaats in Scheveningen waarbij maar liefst 7.000 tot 10.000 mensen elk jaar weer mee doen.

Wist je dat het een Spaanse traditie is om druiven te eten op oudejaarsavond?

Het eten van 12 druiven zorgt het komende jaar voor voorspoed

Om het nieuwe jaar te vieren eten veel Spanjaarden om middernacht twaalf druiven. Eén bij elke klokslag. Dit moet het komende jaar voorspoed brengen. De Spanjaarden kauwen niet op de druiven maar slikken deze in hun geheel door. Dit doen ze om te voorkomen dat ze met een mond vol druivenmoes zitten.  Deze traditie stamt uit de vorige eeuw. Het is geen religieus ritueel, maar heeft een economische oorsprong. In het begin van de 20e eeuw werden er zoveel druiven geoogst dat men besloot ze als geluksvruchten te beschouwen. Op sommige plekken in Argentinië wordt dit ritueel ook uitgevoerd. Daar maken ze vaak wel gebruik van rozijnen in plaats van druiven. 

In Denemarken bepaalt de hoeveelheid scherven jouw geluk in het nieuwe jaar!

Hoe meer scherven, hoe meer geluk

Heb je nog oud servies in de kast liggen en vier je de jaarwisseling toevallig in Denemarken? Smijt het op 31 december kapot voor of tegen het huis van je buren of vrienden. Daar geloven ze namelijk dat hoe groter de stapel scherven voor jouw deur ligt, hoe meer vrienden je hebt en hoe meer geluk je te wachten staat in het nieuwe kalenderjaar.

Op deze website lees je de opmerkelijkste nieuwjaarstradities in het buitenland. Wie weet komt dit van pas tijdens de quiz.


In het volgende deel van deze serie blogs behandelen wij een ander aspect van de jaarwisseling. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten.  
 

Nieuws & Blogs

15-07-2022

Ontspannen de zomervakantie beginnen

De zomervakantie staat voor de deur. De laatste weken van het schooljaar zijn begonnen en veel docenten zijn ook echt toe aan een welverdiende vakantie. Terwijl iedereen de laatste taken uitvoert, vraag jij je misschien af: hoe zorg je dat je ontspannen aan de zomervakantie begint? Hieronder vind je een praktisch plan.
Lees meer
17-06-2022

De Metafoor Zomerquiz: Win een fantastisch zomerpakket!

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Uiteraard mede door de vakantie die erbij hoort. Er zijn ook mensen die helemaal niks met de zomer hebben. De één denkt aan gezellige terrasjes, mooie stranden, een blauwe zee en een vakantie naar het buitenland. De ander denkt aan een verschrikkelijke benauwdheid, vreselijke muggen of andere insecten en liters zweet. 

Hoe dan ook de zomer is bijna officieel begonnen in Nederland. Nog maar een aantal weken werken en de scholen sluiten hun deuren voor een welverdiende zomervakantie. Voordat we echt helemaal kunnen ontspannen zetten we jullie brein op een ontspannende manier nog even aan het werk. Doe mee met onze Metafoor Zomerquiz!

Lees meer
28-04-2022

Hulp bij voorbereiding op het eindexamen

Over een paar weken is het zover. Vanaf donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei worden de eindexamens afgenomen. In eerdere blogs hebben wij het gehad over de eindexamens van voorgaande jaren tijdens en voor de coronapandemie. Ook over het verloop van de eindexamens in het vo en het mbo schreven wij een stuk. In deze blog delen wij de laatste tips voor oefenmateriaal dat jouw leerlingen of studenten wellicht goed kunnen gebruiken. En suggesties voor meer focus en concentratie.
Lees meer