Oud en nieuw blog: Oudejaarsavond

03-12-2021

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat ook de Metafoor Merry Quizmas eraan komt. Dit jaar is het thema ‘oud en nieuw’. Om jou alvast voor te bereiden plaatsen wij de komende weken een aantal blogs die gaan over de jaarwisseling. Door het lezen van deze blogs doe je kennis op die misschien wel van pas komt tijdens de Metafoor Merry Quizmas! Heb jij je al aangemeld voor de Metafoor Merry Quizmas? In dit eerste deel gaan we dieper in op oudejaarsavond en tradities in verschillende landen.

Op 31 december wordt in Nederland en de rest van de wereld oudejaarsdag gevierd. Tijdens oudejaarsavond maakt de hele wereld zich op om het nieuwe kalenderjaar in te luiden.  Dit gebeurt vaak samen met familie, vrienden en een boel gezelligheid. 

Oudejaarsavond in Nederland

Het vieren van oudejaarsavond in Nederland gebeurt meestal in huiselijke kring. Na de avondmaaltijd genieten velen in ons land van de traditionele oliebollen en appelbeignets. Daarnaast worden er ook (hartige) hapjes genuttigd. Soms ook onder het genot van een alcoholisch drankje. Bijna ieder jaar wordt de oudejaarsconference uitgezonden. Tegenwoordig is dit op de televisie te volgen, voorheen was dat via de radio. Om 00.00 uur wenst men elkaar een gezond en goed nieuwjaar. Dit gebeurt veelal door te proosten met een glas champagne. Traditiegetrouw gaan we daarna naar buiten om buren geluk toe te wensen en te genieten van het vuurwerk. Een enkeling slaat het vuurwerk liever over en duikt zijn of haar bed in. Een van de oud en nieuw tradities in Nederland die niet mag ontbreken is de nieuwjaarsduik. Op verschillende plaatsen in het land nemen mensen een frisse duik in de zee of meer om het nieuwe jaar te vieren. De grootste nieuwjaarsduik vindt plaats in Scheveningen waarbij maar liefst 7.000 tot 10.000 mensen elk jaar weer mee doen.

Wist je dat het een Spaanse traditie is om druiven te eten op oudejaarsavond?

Om het nieuwe jaar te vieren eten veel Spanjaarden om middernacht twaalf druiven. Eén bij elke klokslag. Dit moet het komende jaar voorspoed brengen. De Spanjaarden kauwen niet op de druiven maar slikken deze in hun geheel door. Dit doen ze om te voorkomen dat ze met een mond vol druivenmoes zitten.  Deze traditie stamt uit de vorige eeuw. Het is geen religieus ritueel, maar heeft een economische oorsprong. In het begin van de 20e eeuw werden er zoveel druiven geoogst dat men besloot ze als geluksvruchten te beschouwen. Op sommige plekken in Argentinië wordt dit ritueel ook uitgevoerd. Daar maken ze vaak wel gebruik van rozijnen in plaats van druiven. 

In Denemarken bepaalt de hoeveelheid scherven jouw geluk in het nieuwe jaar!

Heb je nog oud servies in de kast liggen en vier je de jaarwisseling toevallig in Denemarken? Smijt het op 31 december kapot voor of tegen het huis van je buren of vrienden. Daar geloven ze namelijk dat hoe groter de stapel scherven voor jouw deur ligt, hoe meer vrienden je hebt en hoe meer geluk je te wachten staat in het nieuwe kalenderjaar.

Op deze website lees je de opmerkelijkste nieuwjaarstradities in het buitenland. Wie weet komt dit van pas tijdens de quiz.


In het volgende deel van deze serie blogs behandelen wij een ander aspect van de jaarwisseling. Houd de website en onze social media kanalen in de gaten.  
 

Nieuws & Blogs

09-12-2021

Oud en nieuw blog: Vuurwerk tijdens de jaarwisseling

De laatste maand van dit jaar is begonnen en het nieuwe jaar komt sneller dichterbij. De kerstdagen staan bijna voor de deur en voor je het weet is het oudejaarsdag. In deel 1 van deze serie blogs zijn we dieper ingegaan op oudejaarsavond en tradities in diverse landen.
Lees meer
03-12-2021

Oud en nieuw blog: Oudejaarsavond

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat ook de Metafoor Merry Quizmas eraan komt. Dit jaar is het thema ‘oud en nieuw’. Om jou alvast voor te bereiden plaatsen wij de komende weken een aantal blogs die gaan over de jaarwisseling. Door het lezen van deze blogs doe je kennis op die misschien wel van pas komt tijdens de Metafoor Merry Quizmas! Heb jij je al aangemeld voor de Metafoor Merry Quizmas?
Lees meer
04-11-2021

Maand van de student: Anekdote docent Miranda

In de maand november zetten wij studenten extra in het zonnetje. 17 November is namelijk de dag van de student. Drie dagen later, op 20 november, is het de Dag van het Recht op Onderwijs. Vandaar dat wij jullie graag meenemen in wat docenten zoal meemaken en plaatsen wij deze maand anekdotes geschreven door onze docenten op onze website. Wij laten vooral zien hoe leuk en uitdagend het onderwijs is! Verschillende docenten hebben een stukje geschreven over een student of klas die zij niet snel zullen vergeten. Miranda is daar één van. Je leest het stuk van Miranda hieronder.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.