banner image

Maak gebruik van je collega’s om jezelf te blijven ontwikkelen

10-01-2020
Peter Schwank

Zoals jullie van ons gewend zijn behandelen wij maandelijks een stelling uit onze Metafoor Onderwijs bureaukalender. Via social media en onze nieuwsbrief vroegen wij jullie inzichten over de stelling van januari: Ik ontwikkel mij nog steeds als docent.

Jullie reacties waren duidelijk. Het overgrote deel van de docenten blijft zich continue ontwikkelen. De motivatie hiervoor is zowel vanuit een persoonlijk als maatschappelijk oogpunt. Onder de noemer van een leven lang leren gaven jullie aan de behoefte te hebben aan constante ontwikkeling om de kwaliteit van het onderwijs te borgen. Goed onderwijs begint tenslotte bij de kwaliteit van de docent.

Door het volgen van cursussen, trainingen en workshops wordt er van docenten verwacht dat ze zowel hun functie als vak inhoudelijke kennis bijhouden.  Hoewel middelen  waardevol zijn en bijdragen aan jouw ontwikkeling als docent, zijn er ook bronnen van kennis en ervaring dichter bij huis. Eén van de meest effectieve manieren om je te ontwikkelen als docent, is door het leren van collega’s.

Ontwikkelen met collega’s

Alle docenten zijn uniek. De kennis en ervaring die zij hebben vergaard, is dat ook. Sommige docenten zijn bijvoorbeeld al tientallen jaren actief in het onderwijs en zijn zodoende experts geworden in de omgang met studenten. Terwijl andere docenten vrij recent de overstap uit het bedrijfsleven hebben gemaakt en hierdoor beschikken over hands-on kennis en ervaring over hun vakgebied. Als leergierige docent kan je gebruik maken van deze gebundelde expertise door het organiseren van ontwikkelgroepen.

Ontwikkelgroepen

Ontwikkelgroepen zijn groepen docenten en ander onderwijzend personeel die gezamenlijk werken aan hun professionalisering. Ze organiseren meerdere malen per jaar bijeenkomsten waarin zij zich richten op bepaalde thema’s. Tijdens de bijeenkomsten delen zij kennis en tips en is er ruimte om te discussiëren. Ontwikkelgroepen hoeven zich niet te beperken tot directe-collega’s. Het komt geregeld voor dat verschillende scholen gezamenlijke ontwikkelingsgroepen oprichten. Daarnaast zijn er verschillende online community’s waar docenten de handen in één slaan, om elkaar te helpen in hun ontwikkeling.

Een mooi voorbeeld van een school die effectief gebruik maakt van ontwikkelgroepen is het Hermann Wesseling College in Amstelveen. Voorheen hadden de docenten gezamenlijke studiemiddagen waarin één thema centraal stond. Na het evalueren bleek echter dat niet alle docenten behoefte hadden aan het behandelde thema. In 2015 besloten ze de regie over de ontwikkelthema’s over te dragen aan de docenten zelf. Waarna er twaalf verschillende ontwikkelgroepen opgezet werden. De directie van de school was erg tevreden over het resultaat. Niet alleen merkte zij dat hun docenten zich op professioneel gebied ontwikkelde. Ze merkte ook op dat er meer samenhorigheid ontstond door de gezamenlijke leerdoelen en de realisatie dat zij niet alles alleen hoeven op te lossen.

Bron: De Lerarenagenda

Tips voor ontwikkelgroepen

Zijn er bij jou op school nog geen actieve ontwikkelgroepen? Spreekt het jou aan om te leren van je mededocenten? Wacht dan niet en ga opzoek naar gelijkgezinde collega’s en initieer een ontwikkelgroep of sluit aan bij een bestaande. Door de onderstaande praktische tips toe te passen verhoog je vervolgens de effectiviteit van jouw ontwikkelgroep.
- Maak tijdens de eerste meeting een overzicht van welke kennis en ervaring er binnen de groep is. Zo ontstaat er een goed beeld over wat de jullie van elkaar kunnen leren.
- Inventariseer daarnaast naar wel kennis behoefte is. Willen de meeste docenten bijvoorbeeld leren hoe ze hun studenten beter kunnen laten participeren in de klas? Dan is dit een logische eerste keus om op te focussen tijdens de volgende meeting.
Evalueer elke meeting. Is het leerzaam geweest? Wat kan er aangepast worden om de meetings effectiever in te richten? Door dit consequent te doen wordt elke meeting leerzamer dan de voorgaande.

Stellingen van vorige maanden

Ben je benieuwd naar de stellingen van voorgaande maanden? Lees dan vooral ook 5 redenen om te gaan voor een 2de lesbevoegdheid en werken als hybride docent.
 
 
 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer