banner image

5 Tips voor startende docenten

20-12-2019
Peter Schwank

Je bent een jonge ambitieuze docent vol met frisse energie. Je wilt direct aan de slag, voor de klas staan en jouw leerlingen begeleiden in hun ontwikkeling. Maar alle begin is moeilijk. Beginnen als docent uiteraard ook. In de eerste maanden komt er veel op je af. Er is een grote kans dat je opleiding je niet tot in de puntjes heeft voorbereid op werken in het onderwijs. Om je te helpen staan hier een aantal tips die de start van jouw carrière als docent een stukje makkelijker maken.

Beperk het aantal lesuren

In je eerste maanden als docent is het aan te raden het aantal lesuren te beperken. Gun jezelf genoeg rust om aan de intensiteit van lesgeven te wennen. Daarnaast is het voor je professionele ontwikkeling ook essentieel om genoeg tijd te hebben om te evalueren en reflecteren. Begin je carrière daarom met maximaal vijftien lesuren en vraag om een rooster met niet teveel lesuren achter elkaar.

Flexibele lesplanning

Het komt regelmatig voor dat startende docenten hun lessen helemaal vol plannen. Dat is goed en ambitieus bedoeld maar hiermee beperk je wel de spontaniteit van de les. Er is dan weinig ruimte voor vragen van de leerlingen en mocht er een discussie ontstaan is dit ook niet mogelijk. Maak daarom een ruime lesplanning waarbij ruimte genoeg is voor onverwachte interactie met de leerlingen.

Betrek alle leerlingen

Bij startende docenten komt het regelmatig voor dat zij vergeten alle leerlingen te betrekken bij de les. Doorgaans zullen steeds dezelfde leerlingen hun vinger opsteken om antwoord te geven op jouw vragen, waardoor de rest van de klas de neiging krijgt er niet verder meer over na te denken. Vermijd dit door de gehele klas hun antwoord op te laten schrijven en vervolgens willekeurig een aantal leerlingen aan het woord te laten. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen actief bij de les blijft.

Contact met leerlingen

Je hebt het vast wel eens gehoord. Zonder relatie geen prestatie. De meeste leerlingen nemen doorgaans sneller iets van je aan zodra zij een band met je hebben. Dit geldt zowel op cognitief gebied als op het gebied van gedrag. Zorg ervoor dat je al jouw leerlingen bij naam kent en vraag ze eens hoe het met ze gaat of dat je iets voor ze kan doen. Kun jij wel wat hulp gebruiken met het onthouden van namen? Dan zullen deze tips je helpen!

Ga niet mee in leerlingengedrag

Ook al is het belangrijk dat je goed contact hebt met jouw leerlingen is het niet de bedoeling dat je mee gaat in hun gedrag. Als docent heb je een voorbeeldfunctie en is het belangrijk dat je grenzen stelt. Ook al is het goed bedoeld, is het niet verstandig mee te lachen om foute grappen of opmerkingen te maken die op het randje zijn. Leerlingen hebben meer respect voor docenten die grenzen stellen, dus doe dat vooral.

Klaar voor de start?

Sta jij op het punt je carrière als docent te starten? Lees dan vooral deze 6 tips voor je eerste werkdag. Ben je nog op zoek naar jouw droombaan? Bekijk dan snel al onze vacatures en vergeet bij het solliciteren niet deze 6 cv tips voor docenten toe te passen!

 

 

 

 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer