banner image

Maand van de student: Anekdote docent Miranda

04-11-2021
Roën Engelhart

In de maand november zetten wij studenten extra in het zonnetje. 17 November is namelijk de dag van de student. Drie dagen later, op 20 november, is het de Dag van het Recht op Onderwijs. Vandaar dat wij jullie graag meenemen in wat docenten zoal meemaken en plaatsen wij deze maand anekdotes geschreven door onze docenten op onze website. Wij laten vooral zien hoe leuk en uitdagend het onderwijs is! Verschillende docenten hebben een stukje geschreven over een student of klas die zij niet snel zullen vergeten. Miranda is daar één van. Je leest het stuk van Miranda hieronder.

Heb je zelf nog een leuke anekdote over een student of klas die je met Metafoor Onderwijs wil delen? Stuur jouw verhaal naar marketing@metafooronderwijs.nl en misschien delen we jouw stuk volgende week op onze kanalen. 


“Hebben we Nederlands?!”
Mijn eerste les na de zomervakantie op een nieuwe school. Zestien mbo-studenten. Techniek, dus allemaal jongens. Ik had er weer zin in en was nieuwsgierig naar de klas die op de seconde af, om 8:30, op hun stoel zaten. “Dit vak vind ik echt @#%, mevrouw!” riep de student rechtsachter in de hoek.


Tja, je enthousiasme voor je vak moet sowieso een intrinsieke waarde zijn. “Wij kennen allemaal al Nederlands hoor!” vulde een medestudent lachend aan. “Nou jongens, ook goedemorgen, wat fijn dat jullie allemaal op tijd zijn!” reageerde ik dus eerst maar laconiek. De medestudent had me een mooi bruggetje bezorgd: we kennen elkaar niet, dus eerst eens kennismaken. Ik vertel dan ook waarom ik Nederlands leuk vind. Alles is communicatie. Hoe bereik je dat iemand echt naar je luistert? Luister je zelf eigenlijk goed naar een ander? Kun je informatie vinden, begrijpen en beoordelen? Fake news genoeg! Kijk je nu al op tegen je stageverslag? Voor mij is Nederlands het eitje in het cakebeslag dat alles aan elkaar plakt. De klas stortte zich op mijn oefentoets om te bepalen waar ze nu staan.


We eindigden de les met gradaties van schelden, van straattaal naar deftig: vloekwoorden, niet zo leuk, vervelend, naar, onprettig, onaangenaam en ik besloot de klassikale brainstorm deftig met Kortom Uitermate Teleurstellend. Ze staarden me even verbaasd aan en schoten toen allemaal in de lach. “Dat was deze les toch niet!” riep de jongen van de opmerking waarmee de les begon. De lat lag meteen hoog en er is hard gewerkt dat jaar. ”Ik vond het ook leuk, tot volgende week!”

Miranda
Docent Nederlands 

Houd onze website de komende weken goed in de gaten voor meer leuke anekdotes. Heb jij nog een leuk, grappig of interessant verhaal over een student of klas die jou altijd zal bijblijven? Deel deze dan met ons via marketing@metafooronderwijs.nl. Wie weet plaatsen we jouw anekdote de komende week op onze website!
 

Nieuws & Blogs

28-04-2022

Hulp bij voorbereiding op het eindexamen

Over een paar weken is het zover. Vanaf donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei worden de eindexamens afgenomen. In eerdere blogs hebben wij het gehad over de eindexamens van voorgaande jaren tijdens en voor de coronapandemie. Ook over het verloop van de eindexamens in het vo en het mbo schreven wij een stuk. In deze blog delen wij de laatste tips voor oefenmateriaal dat jouw leerlingen of studenten wellicht goed kunnen gebruiken. En suggesties voor meer focus en concentratie.
Lees meer
22-04-2022

Recruiters bieden het onderwijs waarde

'Uitzendbureaus profiteren van het lerarentekort’ schrijft NRC Handelsblad op 11 april 2022. ‘Zo vloeit publiek geld naar de commerciële sector’ volgens Kassa van 10 april 2022. De verontwaardiging druipt er van af. Ten onrechte. Werken met hr-specialisten biedt het onderwijs expertise. En biedt docenten de flexibiliteit en werkgeluk die zij in dienst van scholen niet altijd ervaren. De ABU gedragscode biedt een checklist voor een goede samenwerking met uitzendbureaus.
Lees meer
21-04-2022

Hoe verlopen de mbo examens in 2022?

Examens verschillen in het mbo per opleiding en per instelling. Inspectie ziet toe op kwaliteit van onderwijs en examens. De overheid garandeert de kwaliteit van examens en daarmee de waarde van diploma’s via de inspectie. Werkgevers, werknemers en het onderwijs ontwikkelen samen kwalificatiedossiers.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.