banner image

Werken in het onderwijs als flexkracht

29-03-2018
Shaileen Ho-A-Hing

Werken in het onderwijs als flexkracht

Van de werkende beroepsbevolking in Nederland heeft ruim 20% een flexibele arbeidsovereenkomst. Ongeveer 14% van alle flexibele arbeidskrachten zijn uitzendkrachten oftewel flexkrachten. In het onderwijs liggen deze cijfers lager. In het onderwijs heeft ongeveer 10% een flexibele arbeidsovereenkomst, daarvan werkt 4,2% als flexkracht. Wij geven je 5 redenen waarom het interessant is om via een uitzendorganisatie oftewel arbeidsbemiddelingsbureau of intermediair aan de slag te gaan in het onderwijs.

Bron: https://www.abu.nl/uitzendbranche/cijfers-uitzendwerk-uitzendkrachten

Begeleiding bij je sollicitatieproces

Solliciteren naar een nieuwe baan is vaak spannend. Docenten zijn loyale medewerkers, vergeleken met bijvoorbeeld medewerkers in commerciële functies. Zodra een docent een vaste aanstelling heeft, wordt er weinig gewisseld van baan.  Het updaten van je cv en het schrijven van je motivatie kan een heel karwei zijn, wanneer je niet regelmatig solliciteert. Ga je werken via een arbeidsbemiddelingsbureau dan word je hierbij geholpen. Recruiters zijn gespecialiseerd in het opstellen/ beoordelen van een goed cv en geven je hierin advies. Zij weten wat onderwijsinstellingen belangrijk vinden. Tevens helpen ze je bij de voorbereiding op het gesprek. Lees meer over het solliciteren in het onderwijs.

Groot netwerk

Intermediairs hebben een groot netwerk van scholen. Door je in te schrijven bij een arbeidsbemiddelingsbureau maak je gebruik van het netwerk. Bovendien plaatsen scholen niet altijd alle vacatures online. Vaak worden vacatures eerst uitgezet binnen het eigen netwerk bijvoorbeeld bij de intermediair waarmee zij samenwerken. Sta je ingeschreven bij een intermediair dan ben je regelmatig als eerste op de hoogte van de vacature.

Grotere slagingskans

Intermediairs zijn vaak verantwoordelijk voor de voorselectie van kandidaten voor de vacatures. Scholen verwachten alleen voordrachten van kandidaten die passend zijn voor de vacature. Recruiters kennen de school goed en zijn in staat om snel de best passende match te maken. Word je voorgesteld door een intermediair dan is de kans dat je op gesprek gaat en wordt aangenomen groter, dan wanneer je zelf solliciteert.

Testing the water

Houd je van afwisseling of wil je ervaring opdoen binnen verschillende onderwijsinstellingen, dan is werken via een arbeidsbemiddelingsbureau een passende oplossing. Intermediairs bieden regelmatig tijdelijke opdrachten, waardoor je de mogelijkheid hebt om ervaring op te doen binnen verschillende onderwijsinstellingen en kun je werken met verschillende doelgroepen. Voor een startende docent die nog zoekende is of personen die docentschap combineren met een baan buiten het onderwijs, dan wel de overstap willen maken naar het onderwijs zijn tijdelijke opdrachten zeer interessant.

Arbeidsvoorwaarden

Dat flexkrachten minder verdienen dan docenten die rechtstreeks in dienst gaan bij een school is een misvatting. De gecertificeerde intermediairs, zoals Metafoor Onderwijs, hanteren de inlenersbeloning. Dat houdt in dat de beloning van de medewerker gelijk moet zijn aan de beloning van vaste medewerkers. De inlenersbeloning bestaat uit 6 componenten: salarisschalen, adv toeslagen, initiële loonsverhoging, kostenvergoeding en periodieken. Deze componenten zorgen voor een gelijke beloning tussen vaste en flexibele medewerkers.

Werken via Metafoor Onderwijs

Metafoor Onderwijs is gespecialiseerd in de bemiddeling van onderwijzend personeel. Wij hebben vacatures voor structurele en tijdelijke functies bij onderwijsinstellingen door heel Nederland. Onze recruiters zijn gespecialiseerd in het onderwijs en zijn goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. We hebben in de laatste 3 decennia een sterk netwerk van scholen opgebouwd waar wij mee samenwerken. Onze aanpak is persoonlijk en wij werken volgens onze kernwaarden: kwaliteit, aandacht, doorzettingsvermogen en openheid. Dit ga je ervaren door onze expertise in de branche en onze persoonlijke benadering. In de zoektocht naar jouw droombaan zetten we net een stapje extra en zijn we duidelijk over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden. Dus ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs schrijf je vrijblijvend in of neem gerust contact met ons op.

 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer