banner image
banner image

Niemand weet wat activerende didactiek is

01-10-2023
Valentijn Brandt

Activerende didactiek is typisch zo'n onderwerp waar iedereen iets van weet, waar iedereen zijn eigen beeld van heeft. Daarmee raakt de kern van de zaak helaas al snel uit zicht. Daardoor is de kennis bijna altijd onscherp of incompleet. Dan wordt het natuurlijk lastig om de kennis juist en volledig toe te passen. Eerlijk zeggen: herken jij dat? Haal jij er uit wat er in dit onderwerp zit?

Wil jij activerende didactiek beter leren toepassen? 

Durf jij toe te geven dat jij over activerende didactiek nog iets kunt leren? Dat is mooi, want dit is je kans! Aanstaande maandag staat activerende didactiek centraal in ons gratis webinar. Trainer en auteur Patricia van Slobbe neemt je mee in de inhoud en geeft je concrete manieren om ‘activerende didactiek’ een praktisch onderdeel van jouw lessen te maken. Schrijf je in via de button onderaan de pagina. 

Kernpunten van activerende didactiek 

Activerende didactiek gaat over leren en denken ‘aanzetten’ 

Activerende didactiek gaat niet alleen over actief zijn maar ook over het aanzetten van de hersten. Door het activeren van voorkennis, in de leermodus komen. Zodat de nieuwe stof goed aansluit op de stof die al bekend of geleerd was. Zodat leerlingen zelf een beeld kunnen vormen en zich verbinden aan het onderwerp. 

Leren zichtbaar maken

Zowel voor de leerling als voor de docent zichtbaar maken wat je al weet, zodat je concreter kunt mikken op wat je nog niet weet. Zodat denkfouten kunnen worden geïdentificeerd. Aansluiten op wat er nodig is om de volgende stap te zetten in het leerproces. 

Iets doen met de opbrengst

Veel mensen weten dat actief leren leuk en belangrijk is. Door ook écht iets te doen met de opbrengst, kunnen leerlingen ook ervaren dat ze iets geleerd hebben. Krijgen zij meer zicht op wat zij hebben geleerd en merken zij dat de docent aansluit op hun leerbehoefte. 

De samenwerking benutten

Het lukt misschien niet altijd, maar het kan wel.. Door het toepassen van samenwerkend leren zorg je er voor dat leerlingen ook leren van en met elkaar en gebruik maken van elkaars kennis. De sleutelbegrippen van samenwerkend leren zijn:

  • positieve wederzijdse afhankelijkheid

  • individuele aanspreekbaarheid

  • stimuleren van directe interactie

  • sociale vaardigheden

  • evaluatie en bijstelling van de groepsprocessen 

Hier lees je meer over de sleutelbegrippen van samenwerkend leren

Meer doen met activerende didactiek? 

Meld je aan voor het webinar van aanstaande maandag

Wil jij meer doen en weten over (het toepassen van) ‘activerende didactiek’? Meld je aan voor het gratis webinar van aanstaande maandag!

Let op: Aanmelden kan tot en met donderdag 2 november 2023.

AANMELDEN

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Schrijf je in voor..
 

De leukste banen, boeiende artikelen en webinars om je te ontwikkelen als onderwijsprofessional.

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer