banner image

Hoe combineer je off- en online onderwijs? Deel 4: De ervaringen van Esther

25-09-2020
Sabrina Dari

In de afgelopen maanden is er veel veranderd binnen het onderwijs. Van lesgeven in volle klassen naar lesgeven voor de webcam. Voor leraren en docenten was het een flinke uitdaging om over te stappen naar het 1,5 meter onderwijs. 

Heb jij onze social media bijgehouden of ben je op onze website geweest? Dan weet je dat wij elke maand een onderwerp behandelen. September stond in het teken van de combinatie tussen offline en online onderwijs. Wij willen weten hoe scholen hiermee omgingen. Om hier inzicht in te krijgen hadden wij wekelijks een docent geïnterviewd. 

Deze serie interviews sluiten wij af met de ervaringen van Esther Feenstra, docent Dienstverlening en Zorg op het Davinci college. 

Esther is 53 jaar, woont in Delft en geeft les op het Davinci college in het vakgebied van dienstverlening en zorg. We zijn met Esther in gesprek gegaan om het over het online les geven te hebben.

Op het Davinci college wordt er lesgegeven vanuit MS Teams. Voor Esther is het niet zo moeilijk om haar weg te vinden in MS Teams. Als ze vragen heeft, heeft ze de mogelijkheid om af te stappen op het ICT-team. Verder zoekt ze zelf informatie op internet. 

Esther vindt dat er meer nadelen dan voordelen verbonden zijn aan het online lesgeven. Het hebben van geen reistijd is voor haar het enige voordeel. Esther werkt namelijk met studenten die wat minder feeling hebben met het onderwijs. Daarom is het bij deze studenten goed hen te betrekken bij het lesgeven en online is dat moeilijker te sturen. De studenten loggen in, maar de vraag of zij daadwerkelijk actief mee doen blijft een groot vraagteken voor Esther. Tijdens het fysiek lesgeven is het contact met de studenten fijner en zo kan je ook meteen zien of de stof van de les goed is overgekomen. Via een scherm is dat moeilijk te zien en je kan ook niet zien hoe de studenten bijvoorbeeld een berekening maken. Esther: “Ik kan op deze manier geen maatwerk leveren”.

Als Esther merkt dat de studenten niet actief mee doen, vindt ze het lastig om dit op te lossen. Esther: “Ik zeg dan tegen de studenten dat ik ze op afwezig ga zetten als ze niet actief mee doen of als ik merk dat ze er niet zijn. Maar ook dat weet ik niet altijd zeker”.

Voor Esther zit er afwisseling in het online- en fysiek lesgeven. Zo  werkt ze maandag en vrijdag op school en geeft ze alleen op de woensdag online les. Op de dag dat zij online les geeft, heeft ze weinig tot geen contact met haar collega’s. Het gaat dan voornamelijk om het lesgeven. Omdat Esther die afwisseling heeft in het lesgeven, ervaart ze het online lesgeven niet als zwaar of moeilijk. Op de dag dat ze online les geeft, pakt ze haar momenten door naar buiten te gaan met haar hond of ze spreekt wat af met een vriendin in de stad.

Als Esther de nieuwe minister van onderwijs mocht zijn, zou ze vooral handelen met kennis vanuit de praktijk en dan een verandering in werking zetten. Volgens Esther zitten daar mensen met minder feeling voor het onderwijs waardoor ze dingen bedenken wat niet goed werkt in de praktijk. 

Als het gaat om het online lesgeven aan studenten die Esther al kent, geeft ze een 7 als waardering. Als het gaat om studenten die ze niet kent, vindt ze het lastig om deze lessen te beoordelen omdat deze wat lastiger verlopen.
Esther is ook van mening dat ze zichzelf niet erbij moet neer leggen. Esther: “Als iets niet werkt, moet het gewoon anders en moeten we een gepaste oplossing zoeken”. 

Zo heeft ze ook bij haar collega’s neergelegd dat het fysiek lesgeven op het Davinci collega zoveel mogelijk door moet gaan met in acht neming van alle RIVM-maatregelen. Als die maatregelen goed worden toegepast kan het fysiek lesgeven gewoon door gaan. 

Meer lezen?
Wil jij meer ervaringen van docenten lezen? Bekijk dan ook het interviews van MarijkeJerry en Regina. Lijkt het jou leuk om zelf geïnterviewd te worden en jouw mening met mededocenten te delen? Laat het ons dan weten door ons een mail te sturen!

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer