banner image

Hoe combineer je off- en online onderwijs? Deel 2: De ervaringen van Jerry

11-09-2020
Sabrina Dari

Sinds de coronacrisis is er veel veranderd in het onderwijs. Het was voor veel docenten wennen om de overstap naar online onderwijs te maken. Sommige hadden al ervaring om met bepaalde tools te werken waardoor het hen makkelijker afging. Voor sommige leraren was echter alles nieuw waardoor het stroever ging. 

Heb jij onze Metafoor Onderwijs bureaukalender? Of kom je regelmatig op onze website? Dan weet je dat wij elke maand een thema behandelen. In september staat de combinatie tussen offline en online onderwijs centraal. We willen van docenten weten hoe zij de laatste maanden hebben ervaren. Om hier achter te komen interviewen hebben wij elke week een interview afgenomen.

Voor dit tweede deel van deze serie spraken wij Jerry Gesser, docent Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam.

“Bij het online les geven, heb ik minder feeling met de klas”. Jerry Gesser

Online lesgeven heeft zijn voor- en nadelen. Veel docenten in het hoger beroepsonderwijs zijn redelijk positief hierover, maar toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Jerry Gesser, docent Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, deelt zijn ervaringen over digitaal onderwijs. Ook deelt Jerry zijn momenten van ontspanning en hoe hij dit als docent doet.

Jerry maakt sinds het schooljaar 2020-2021 gebruik van teams voor het online les geven. Voorheen maakte iedereen gebruik van Brightspace virtual classroom. Brightspace is een omgeving voor studenten van de opleiding om alle informatie over de lessen terug te vinden en zo verder te werken. Tegenwoordig worden online tools gebruikt om met elkaar te communiceren, ook binnen de Hogeschool van Amsterdam. Veel programma’s zijn gebruiksvriendelijk-, waardoor het allemaal vrij simpel te begrijpen is. De programma’s die op de Hogeschool van Amsterdam worden gebruikt zijn niet ingewikkeld, het is alleen een andere manier van lesgeven wat het soms lastig maakt, stelt Jerry. 
Binnen de Hogeschool van Amsterdam werd een crisisteam opgesteld waar hij en zijn collega’s terecht konden voor vragen over het gebruik van de programma’s.

Jerry geeft ook aan dat online lesgeven ook voordelen met zich mee brengt. Je kunt namelijk van elke student de naam zien, waardoor je makkelijker het overzicht hebt wie er wel en niet aanwezig zijn. Je onthoudt ook makkelijker de namen van de studenten. Tevens is het ook mogelijk om tussen de lessen door een aantal huishoudelijke taken te doen en verder heb je ook geen reistijd.

Studenten zijn minder actief geworden-, sinds de intrede van digitaal onderwijs. Hij merkt zelf dat hij door het online lesgeven veel minder kan aanvoelen hoe de les gaat en minder feeling met de klas heeft. Tijdens een fysieke les is er altijd wel iemand die wat zegt of reageert op wat er gezegd wordt. De dynamiek is fysiek veel leuker verteld Jerry. We hebben een duidelijke werkwijze en die verloopt doorgaans goed. Onze module coördinator maakt kennisclips en zet deze klaar voor studenten. Het is de bedoeling dat studenten deze video van ongeveer twintig minuten bekijken en vervolgens naar de digitale les komen met hun vragen hierover. Wat opvallend is, is dat studenten de kennisclips niet bekijken en daarom ook niet met vragen komen. Daarom haalt Jerry de belangrijke onderwerpen uit de kennisclip en deze behandelt hij in de les met een vragen rondje. Zo probeert hij toch die interactie op gang te brengen. 

Jerry verteld ook dat hij het vooral vervelend vindt voor de nieuwe studenten, omdat zij nu niet het optimale studenten gevoel kunnen ervaren. Zij zitten alleen maar achter hun scherm namelijk, maar toch is het belangrijk om hier wat moois van te maken. Het heeft weinig nut om tegen de regels in te gaan. 

Als Jerry merkt dat een student niet actief mee doet, probeert hij de student erbij te betrekken door vragen te stellen. Als dat niet werkt legt hij de verantwoordelijkheid in de handen van de studenten. Merkt hij dat er meer aan de hand is, dan legt hij dit neer bij de SLB’er van de studenten. 

Volgens Jerry is het op het HBO wel prima te doen wat betreft het online les geven. Als er iets veranderd moet worden volgens hem, dan moet er meer aandacht naar de docenten in het basis onderwijs. Hun werkdruk moet lager en de werkzaamheden moeten een stuk aantrekkelijker worden gemaakt voor hen. Ook zou hij meer aandacht willen voor alle studenten omdat zij met de kosten zitten. 

Als waardering geeft Jerry zijn online lessen een 7,5. Volgens hem zou hij meer impact kunnen maken dan hij nu doet. Als hij voor een groep staat, kan hij goed inschatten of het lekker gaat en neemt hij de studenten makkelijk mee en kan hij snel schakelen. 

Na het les geven, heeft Jerry ook ontspanning nodig. Als ontspanning maakt hij een wandeling, gaat hij lunchen met een vriend, neemt hij wat kickboks lessen en sinds kort heeft hij ook een oude hobby opgepakt, namelijk: vissen.

Meer lezen?
Wil jij meer ervaringen van docenten lezen? Bekijk dan ook het interviews van MarijkeEshter en Regina. Lijkt het jou leuk om zelf geïnterviewd te worden en jouw mening met mededocenten te delen? Laat het ons dan weten door ons een mail te sturen!

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer