banner image
banner image

Rien is nieuw als docent in het mbo

18-10-2023
Deshawntey de Sanders

Rien Janssen maakte onlangs de overstap naar het mbo. Voorheen gaf Rien les in het volwassenonderwijs. Nu is Rien docent Ondernemersvaardigheden op het ROC Midden Nederland. Hij ziet een aantal verschillen tussen het mbo en vavo. Lees hier hoe Rien Janssen van start is gegaan in het mbo. En kijk welk advies dat er gegeven wordt van toepassing kan zijn voor jou.

Starten in het MBO

De 1e weken bevallen Rien uitstekend , alleen is hij in begin wel direct tegen wat dingen aangelopen. Ik had wat problemen met de systemen van ROC midden Nederland. Hierdoor was het in het begin wat lastiger om de stof, examens etc te vinden. Maar met een wat flexibiliteit en creativiteit kom je daar wel prima doorheen. Dus ondanks dit probleempje dat makkelijk op te lossen was heb ik het erg naar m'n zin hier.

De 1e weken 
bevallen uitstekend

Collega’s bij het ROC

Ik heb het gevoel dat ik een warm welkom heb ontvangen. Op het ROC hebben ze een toegewijd team van twee, twee personen die zich bezighouden met de begeleiding met de begeleiding van docenten van keuze-delen. De manier waarop ze dit doen, is uiterst vriendelijk en gastvrij. Al met al ben ik erg tevreden over de manier waarop ik ben ontvangen en ondersteund door het team.

Studenten betrekken

“De lessen zijn tot nu toe echt leuk. Het zijn lange lessen (drie uur) dus het is belangrijk dat je het interessant houdt voor ze. Ik zorg er altijd voor dat ze twee pauzes hebben zodat ze even hun benen kunnen strekken en eventueel naar de wc kunnen. Je merkt wel dat ze de schoolbanken bijna ontgroeid zijn. Ze beginnen soms rumoerig. Maar het is aan jou de taak om het interessant genoeg te maken dat ze er wel gewoon bij blijven”, volgens Rien.

Belangrijk de lessen interessant te maken 

Tip van Rien!

Een belangrijke tip voor beginnende leerkrachten is om vooral jezelf te blijven in de klas. Laat je niet overweldigen door de dynamiek van de klas en blijf rustig en vriendelijk. Maak je lessen boeiend en interessant, en betrek de leerlingen actief. Neem de tijd om een positieve relatie op te bouwen en toon interesse in hun individuele behoeften. Door deze benadering zul je merken dat je een ondersteunende leeromgeving creëert en de leerlingen vanzelf mee krijgt en in je lessen.

 

Meer lezen over starten als docent? 

Benieuwd naar de start van anderen? Lees hier hun verhalen: 

ALBERT

WENDY

RAJ

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Schrijf je in voor..
 

Van de leukste banen, boeiende artikelen en webinars om je te ontwikkelen als onderwijsprofessional.

ONZE NIEUWSBRIEF

 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer