banner image

Houd balans tussen werk en privé: Deel 1

08-10-2021
Roën Engelhart

Vorig jaar rond deze periode hebben we vier challenges gepubliceerd om jou te helpen met een goede balans tussen privé en werk. In die challenges stonden directe collega’s, ons gezin, studenten en leerlingen en wijzelf in de hoofdrol. Bekijk hier challenge 1, challenge 2, challenge 3 en challenge 4.

Het nieuwe schooljaar is alweer meer dan een maand oud en daarom hebben wij weer een aantal tips samengesteld die jou gaan helpen de balans tussen privé en werk te behouden. De komende weken plaatsen wij deze tips op onze website. Houd onze website dus goed in de gaten.

Niet alles kan even perfect gaan

Als je een drukke baan combineert met een inspannend gezinsleven, een inspirerende vriendenkring, zorg voor behoeftige ouders of goede vrienden loop je op een bepaald moment tegen je grenzen aan. Bepaal regelmatig wat op dat moment het belangrijkste is dat prioriteit heeft en goed moet verlopen. Concentreer je daar dan ook op. Accepteer dat al die andere iets minder belangrijke zaken minder perfect gaan verlopen en stel je daar op in. Goed is vaak ook goed genoeg.

Prioriteren kan je leren

Deze tip sluit precies aan bij de vorige tip. Keuzes maken speelt in beide tips een belangrijke rol. Kies voor die activiteiten waar je gelukkig van wordt. Dit wil niet zeggen doe het een niet en ga volledig voor het andere. Focus dus eerst op de zaken die prioriteit hebben en werk dan pas aan alle andere taken.

Geef het goede voorbeeld

Veel mensen kijken om zich heen of naar boven voor inspiratie. Probeer daarom zelf ook het goede voorbeeld te geven. Heb je een of leidinggevende of managementfunctie? Dan past deze tip helemaal bij jou. Ga bijvoorbeeld zelf op gezette tijden offline. Heb je een vrije dag? Wees dan ook vrij, blijf offline en zorg dat je (bijna) geheel onbereikbaar bent. Moedig ook je collega’s aan om dit zoveel mogelijk te doen. 

Plan je sociale activiteiten

Deze tip is vooral voor de mensen die gebruik maken van een agenda. Neem in je agenda al jouw sociale activiteiten op. Plan afspraken met vrienden, trek een paar uur uit om aan je hobby te werken of maak een gezellig avondje met je partner een terugkerende taak in je agenda. Tijd goed managen gebeurt niet alleen op werk, ook in jouw privéleven is het belangrijk om dit goed te doen. 

Doe niet alles zelf

Laat anderen je helpen. Je kunt sommige dingen niet alleen en dat is oké. Wanneer je een taak sneller kunt afronden door samen te werken of een taak te delegeren aan iemand die het sneller of beter kan, is dat een prima oplossing om meer beweegruimte te creëren in de werk privé-balans. 

Werk niet altijd

Doe soms ook even niets. Voor een goede balans zul je moeten inzien dat even niets doen net zo belangrijk is als productief zijn.

Bovenstaande tips hebben vooral te maken met Time Management. Lees hier nog meer tips over het onderwerp. En misschien is een cursus nog wat voor jou?!

Probeer de komende weken gebruik te maken van deze tips. Je zal merken dat het lastig is om sommige gewoontes te doorbreken. Richt je vooral op het eindresultaat: een betere balans tussen werk en privé. Houd daarnaast de komende weken onze website in de gaten voor meer tips!
 

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer