banner image

Houd balans tussen werk en privé: Deel 3

22-10-2021
Roën Engelhart

Een goede balans tussen werk en privé zorgt er niet alleen voor dat jij lekkerder in je vel zit, maar je zal merken dat je ook ook beter presteert op het werk en meer geniet van de vrije tijd die je hebt. Vorige week plaatsten wij deel 2 van onze serie blogs online. Hierin stonden rust in je agenda, een goede balans tussen in- en ontspanning en een betere verhouding met jouw smartphone centraal. In deze blog delen wij wederom tips die hierop aansluiten. 

Heb je de vorige delen van deze serie nog niet gelezen? Lees hier deel 1 en deel 2 van de blogs. 

Een goede balans tussen in- en ontspanning

In de vorige blog las je het al: kies zoveel mogelijk voor een vorm van ontspanning waar er geen beeldscherm aan te pas komt. Heb je altijd al sportief bezig willen zijn? Begin dan met sporten. Begin met wandelen als je jouw sportiviteit rustig wil opbouwen. Sport je al veel? Probeer dan drie keer in de week een sport te beoefenen. Heb je het druk? Probeer dan juist vaker te sporten! Plan het in je agenda, zo sla je minder vaak over. Sporten en bewegen helpt niet alleen voor de kilo’s maar is ook goed voor het brein. Bekijk deze video van Prof. dr. Erik Scherder over bewegen en het brein. Lees je liever een goed boek? Maak dan een lijst met boeken en probeer ze allemaal te lezen. Heb je geen inspiratie? Zoek dan een krant of tijdschrift met een boekenbijlage. Vind een boek dat jouw aandacht trekt en start met lezen. 


Verbeter de verhouding met jouw smartphone

In de vorige blog gaven we al een aantal tips om het telefoongebruik te minderen.  Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van de meldingen van je apps of leg jouw mobiel voor het slapen in een andere kamer neer. Er zijn meerdere manieren om het telefoongebruik te minderen. Zo zijn er instellingen om het telefoongebruik per dag te beperken. Er is bijvoorbeeld een mogelijkheid om te meten hoeveel tijd je spendeert op bepaalde apps. Doordat je het registreert, ben je je ervan bewust. Dit zorgt voor motivatie om het gebruik te minderen.  Heb je moeite met slapen? Zet je telefoon in de avond op nachtstand. De blauwe tinten op je scherm verdwijnen dan. Het is gebleken dat deze tinten je wakker houden. Het is mogelijk om dit volgens een vast patroon in te stellen op jouw smartphone. Ook kan je automatisch ‘niet storen’ laten instellen door je telefoon. Meldingen worden tijdens deze instelling stilgehouden. Stel dit bijvoorbeeld in van 22.00 tot 07.00 uur om tijdens deze uren niet afgeleid te worden door je telefoon. Een betere nachtrust zorgt ervoor dat jij de volgende dag met frisse energie kan starten. Presteren op werk wordt een stuk makkelijker. 

Balans tussen werk en privé is een manier van leven

Geniet regelmatig van alles wat je hebt bereikt in het leven; vier je successen. Leef iets meer in het nu. Geniet van de mensen om je heen en heb oog voor het landschap om je heen. Merk je dat dit moeite kost? Probeer dan wat vaker tijd in de natuur door te brengen. De natuur brengt je hoofd en lichaam tot rust. Elke dag 20 minuten in de natuur spenderen heeft een positieve invloed op jouw stressniveau. In dit artikel lees je hoe twintig minuten in de natuur het niveau van stresshormonen verlaagt.  

De laatste tip van deze week; doe drie keer per dag een ademhalingsoefening. Tel hoe vaak je ademt per minuut. Is het aantal ademhalingen tussen de zes en negen keer dan is alles prima in orde. Je bent dan relaxed. Adem je tien tot vijftien keer? Doe de oefening dan nog een eens en probeer onder de negen te komen. Adem je vaker dan vijftien keer? Dan is het tijd om serieus te ontspannen. Veel en snel ademen betekent dat je niveau van stress in je lichaam te hoog is.

Probeer bovenstaande tips de komende week toe te passen. Merk je dat dit jou veel moeite kost? Houd dan het eindresultaat in gedachten: een betere balans tussen werk en privé. Je zal zien dat jij lekkerder in je vel gaat zitten en jouw prestaties op de werkvloer een flinke boost krijgen. Volgende week plaatsen wij het laatste deel van deze serie online. Houd de website in de gaten!


 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer