banner image
banner image

Een frisse start: docent Albert Scherpenzeel's nieuwe avontuur

12-10-2023
Deshawntey de Sanders

Beginnen aan je nieuwe baan kan spannend zijn. Je weet niet wat je te wachten staat als docent. Je kunt natuurlijk wel een aantal voorbereidingen doen. Zoals alvast kijken naar wat voor soort studenten je les gaat geven. Ook als je vooraf al een beeld hebt, kan het in de praktijk toch anders zijn. Docent Nederlands. Albert Scherpenzeel is net met een nieuwe functie begonnen aan de ROC van Amsterdam. Lees hoe hij van start is gegaan.

Start met een klein hobbeltje

Ik heb al jaren in het zorgonderwijs erop zitten dus het is meer van hetzelfde. Maar ik had in het begin wel wat opstartproblemen. Ik werd namelijk niet meteen volledig 'doorgespoeld’ in het digitale systeem van het ROC, wat betekende dat ik geen toegang had tot mijn webmail. Bovendien kon ik nog geen laptop krijgen. Hierdoor kon ik niet optimaal aan mijn lessen beginnen, maar ik heb het beste ervan proberen te maken. Ik heb mijn studieplanner gebruikt en ervoor gezorgd dat ik alles deed wat binnen mijn vermogen lag. Het was niet de ideale start, maar gelukkig is het probleem inmiddels opgelost."   

Elkaar eerst leren kennen

‘De studenten zijn er leuk en ook erg gemotiveerd. Ik geef voornamelijk eerstejaars studenten les en het is nu voornamelijk nog kennismaken. Naast de lessen aan de eerstejaars studenten, geef ik ook veel examentrainingen. Dat zijn twee lessen kort op de herkansing van het examen Nederlands. Daar kunnen uiteenlopende redenen voor zijn, ook als iemand geen ID-kaart kon tonen bij het examen wordt het een herkansing. Voor de training zoeken we eerst uit wie welk onderdeel nodig heeft, voordat ze aan de training beginnen.’

‘De studenten zijn erg leuk en ook erg
gemotiveerd.'

Een soort reünie na 18 jaar

‘Mijn collega’s zijn behulpzaam. Ik heb een collega die wel op het net kon en ook bij mijn klassen en die kon ook de presentie voor mij invoeren. Dus de samenwerking is optimaal. Er lopen ook nog een aantal oud-collega’s van mij rond Deze collega’s heb ik zeker 18 jaar niet gezien, het is een soort reünie. Maar je komt natuurlijk ook wat collega’s tegen die wat jonger zijn. Die moet nog ik wat beter leren kennen, maar ik denk dat dat wel goed gaat komen’

Alberts tips voor startende leerkrachten

Blijf kalm. Het is belangrijk om alert te blijven en niet te veel hooi op je vork te nemen. Dit kan gebeuren wanneer je overladen wordt met werk. Zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt en niet meteen 'ja' zegt tegen al het extra werk dat op je afkomt. Het is ook raadzaam om jezelf af te vragen of de taak die aan je wordt toegewezen echt iets is wat je moet aannemen. En let op: als je ergens last van hebt moet je dit altijd kunnen bespreken.

'Blijf kalm.'

Meer lezen over starten als docent? 

Benieuwd naar de start van anderen? Lees hier hun verhalen: 

RAJ

WENDY

RIEN

 

Op de hoogte blijven?

Volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram.


Schrijf je in voor..
 

Van de leukste banen, boeiende artikelen en webinars om je te ontwikkelen als onderwijsprofessional.

ONZE NIEUWSBRIEF

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer