banner image

Coronacrisis: Blijvende gevolgen op het onderwijs

10-05-2021
Roen Engelhart

Voor de uitbraak van het corona pandemie was het onderwijs volop in het nieuws. Berichten over personeelstekort, bezuinigingen en stakingen die in het teken stonden van loonsverhoging en verlaging van de werkdruk kregen veel aandacht. Maar hoe staat de onderwijssector er nu voor? Welke veranderingen heeft de coronacrisis met zich meegebracht? Wij spraken een aantal van onze docenten hierover.

Vacatures docent Nederlands onderwijs

Over het onderwijs wordt gezegd dat het een conservatieve sector is die zich vast houdt aan het oude en weinig vernieuwing tolereert. Toch heeft men in het onderwijs de afgelopen tijd laten zien dat zij zich behoorlijk snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Binnen korte tijd had het overgrote deel van de scholen in Nederland het afstandsonderwijs op orde. 

Blijvende verandering

Een aantal veranderingen van de afgelopen tijd zijn blijvend. Dat geeft het merendeel van onze docenten aan. In de onderwijssector is er over het algemeen weinig verandering te zien. Het onderwijs is de afgelopen jaren wel steeds verder gedigitaliseerd. Door de coronacrisis is de digitalisering alleen maar meer geworden en verder ontwikkelt. Een goed voorbeeld hiervan is het afstandsonderwijs. In de nabije toekomst kan het zomaar zo zijn dat sommige vakken alleen nog digitaal worden verzorgd.

Waardering voor het onderwijs

De veranderingen die langzaam plaatsvonden hebben door de komst van de coronacrisis een versnelling gekregen. De Nederlandse bevolking toonde al meer sympathie toen de stakingen plaatsvonden, maar nu is er ook meer waardering voor het beroep gekomen. In gesprekken over vitale beroepen wordt het onderwijs vaker genoemd. De coronacrisis heeft mensen meer aan het denken gezet over wat belangrijker is: een bankdirecteur of een leraar?

Daarnaast ervaren veel ouders zelf dat het niet makkelijk is om thuisonderwijs te geven. Het is niet zo simpel om dag in dag uit je kind te stimuleren en te motiveren. Dan wordt er nog niet gesproken over het geven van uitleg als je geen leerkracht bent. Geef je thuisonderwijs? Gebruik dan deze online apps om aandacht vast te houden!

Daarbij heeft het onderwijs bewezen dat zij voor veel kwetsbare leerlingen een plek is waarbij zij structuur krijgen en worden aangesproken op hun eigen niveau.

Onderwijs vacatures docent

Competenties docenten

Als gevolg van de veranderingen in het onderwijs worden er andere eisen gesteld aan leerkrachten. Docenten moeten beschikken over meer ICT-vaardigheden dan voorheen. Aan didactische en pedagogische vaardigheden worden ook hogere eisen gesteld dan voor de coronacrisis. Om leerlingen en studenten lesstof uit te leggen via de computer en ervoor te zorgen dat zij ook nog gestimuleerd worden is een hele opgave. Om dit te vergemakkelijken hebben wij een aantal tools & apps voor jou op een rijtje gezet.

Er komen meer vaardigheden bij kijken dan informatie in een presentatie verwerken. Er wordt door de nieuwe manier van lesgeven een beroep gedaan op de presentatievaardigheden, creativiteit en flexibiliteit van leerkrachten. Een aantal docenten hebben zichzelf al ontwikkelt in echte YouTube sterren. Jij kan de volgende zijn. Met deze 8 stappen leer jij eenvoudig online onderwijs geven op YouTube!

Carrièremogelijkheden in het onderwijs 

Een ander voordeel dat de coronacrisis kan brengen voor het onderwijs is de kans dat de sector aantrekkelijker wordt voor een grotere groep mensen. Er zijn over het algemeen meer vrouwen in het onderwijs aan het werk. Als scholen meer ICT en gaming in het onderwijs toepassen zou de sector aantrekkelijker kunnen worden voor mannen. Mannen zijn over het algemeen meer geïnteresseerd in techniek en kiezen dan mogelijk eerder voor het onderwijs als werkveld. 

Men verwacht er ook meer carrièremogelijkheden in het onderwijs. Op dit moment zijn er weinig doorgroeimogelijkheden, wat ervoor zorgt dat men een ander werkveld kiest. Door de verandering die nu plaatsvinden kan men in het onderwijs zich meer gaan specialiseren. Leerkrachten die ICT bijvoorbeeld interessant vinden kunnen ervoor kiezen om zich daarin meer te ontwikkelen. Ben jij ook geïnteresseerd om als ICT-er aan de slag te gaan in het onderwijs? Op deze pagina vind je al onze ICT-vacatures.

Het onderwijs is daarnaast ook een beroep dat het goed doet als tweede carrière optie. Daarom verwachten onze docenten dat mensen uit andere sectoren zich laten omscholen. Dit is het gevolg van het feit dat de werkgelegenheid in andere sectoren krimpt. Om de onderwijsarbeidsmarkt toe te treden moet je goed opgeleid zijn. Maar ook als je veertig of vijftig bent kun je nog leraar worden. Denk jij nog na over een carrière in het onderwijs? Bekijk al onze onderwijsvacatures!

Lerarentekort

De grote vraag blijft of het lerarentekort in Nederland groter of kleiner wordt. Kleinere, en dus meer, lesgroepen betekent dat er vraag naar meer leraren is. Het gebruik van ICT zorgt ervoor dat lessen online worden gegeven en dat zou kunnen betekenen dat er minder vakleerkrachten nodig zijn. Om het Nederlands onderwijs terug naar wereldklasse niveau te brengen is er meer geld nodig. Volgens het adviesrapport opgesteld door McKinsey & Company, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, loopt dit bedrag structureel op tot 1,5 miljard euro in 2025. Omdat de overheidsgelden op dit moment vooral worden besteed om bedrijven en ondernemingen in stand te houden en voor de korte termijn in het wegwerken van achterstanden in het onderwijs, blijft de lange termijn investering in het onderwijs uit. Maar men blijft hoopvol. Onze docenten denken dat uiteindelijk de niet private sectoren ons uit een crisis redden. Daarom is het een kwestie van tijd tot dat er een maatschappelijk tegengeluid komt. Dan komt het besef dat sector onderwijs naast de zorg de laatste branche is waarop men moet bezuinigen.

Vacatures onderwijs

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer