banner image

Van offline naar online expert! Voordelen van online lesgeven

27-03-2020
Peter Schwank

We zijn inmiddels een kleine twee weken verder sinds de scholen in Nederland de deuren sloten. Met betrekking tot het lesgeven is er sindsdien veel veranderd. Waar docenten voorheen les gaven aan volle klassen, geeft een enkeling dit nu aan kleine groepen bestaande uit kinderen van ouders in vitale beroepen. Terwijl het overgrote deel van de docenten nu hun lessen via online kanalen voortzet.

Om onze docenten duidelijkheid en hulp te bieden hebben wij de afgelopen dagen constant met ze  in contact gestaan. Met vallen en opstaan zijn veel docenten begonnen met online lessen te verzorgen. Hoewel de situatie niet ideaal is, bleken velen van hen toch ook positieve aspecten te ondervinden. De vier meest genoemde positieve zaken hebben wij in deze blog gebundeld.

Goede voorbereiding

Aangezien de samenleving in een steeds rapper tempo aan het digitaliseren is, worden in de komende jaren steeds meer handelingen achter de computer uitgevoerd. We kregen van onze docenten te horen dat zij online lessen positief vinden voor de digitale ontwikkeling van hun leerlingen. Omdat leerlingen doorgaans hun mobieltjes, tablets en computers vooral voor social media en spelletjes gebruiken, vonden zij het een goede ontwikkeling dat zij nu ook ervaren dat deze middelen ook voor hun onderwijs, en daarmee ook hun toekomstige werk kunnen gebruiken.

Lessen opnemen

Eén van onze docenten vindt het opnemen van zijn lessen het grootste pluspunt. Met tools als Zoom, social media en YouTube, is het gemakkelijk om lessen op te nemen en te bewaren. Deze optie is voor zowel leerling als docent een waardevolle aanwinst. Mochten er onderdelen in de les zijn die niet helemaal duidelijk waren, kunnen ze dit in alle rust nogmaals bekijken. Daarnaast kunnen de docenten de beelden inzetten om hun eigen (online) vaardigheden als docent te beoordelen, en indien nodig te verbeteren.

Minder rumoerig

Doordat de leerlingen niet fysiek bij elkaar zijn merken sommige docenten op dat er doorgaans minder rumoer in de les is. Hierbij gaven zij aan dat het verstandig is vooraf belangrijke gedragsregels vast te stellen. Hierdoor praten leerlingen minder door elkaar en worden minder snel meegenomen in groepjesgedrag.

Zelfontplooiing

Als laatste viel ons op dat een aantal van onze docenten zich aan het ontwikkelen zijn tot ware E-learning experts. Ze hebben van de nood een deugd gemaakt en hebben in sneltrein vaart hun e-learning vaardigheden vergaand ontwikkeld. Daarbij is een aantal docenten nog een stap verder gegaan dan  wat gangbaar is. Waar de meeste docenten hun reguliere lessen via het internet geven, hebben zij de structuur en de inhoud van de lessen veranderd om de unieke mogelijkheden van online lesgeven zo goed mogelijk te benutten.

Heb jij tips?

Wij willen alle docenten van Nederland helpen met hun ontwikkeling in het online lesgeven. Heb jij tips  die je wilt delen met mededocenten? Laat het ons dan weten via deze mail!

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer