De beginfase van een zij-instromer

19-11-2020

De één was tandarts, de ander chirurg, zorgverlener, advocaat of bouwvakker.   Nu staan ze voor de klas en dat kan spannend zijn. Meer dan 1.500 nieuwe docenten zitten momenteel middenin hun zij-instroomtraject. Veel docenten ervaren hun beginfase als intensief, omdat zij de switch maken naar een nieuwe omgeving. 

Zij-instromer onderwijs

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden. Of als je al docent bent, maar liever les wilt geven in een ander vak of andere onderwijssector. Voor veel zij-instromers is de beginfase wennen. Ook is het eng om aan een nieuw avontuur te beginnen, maar het is wel het begin van iets moois. De grootste motivator voor zij-instromers om de switch maken naar het onderwijs is omdat ze pubers of mbo studenten willen helpen bij een goede start in hun loopbaan. 

Begeleiding is cruciaal

Het krijgen van goede begeleiding is cruciaal voor zij-instromers. Veel zij-instromers worden aan een docentenbegeleider gekoppeld voor praktische schoolzaken, maar ook om te praten over klassenmanagement. Een voorbeeld is hoe je om moet gaan met uitdagende klassen. Daarnaast is het belangrijk dat zij-instromers continu praten en overleggen over lesstof, lesmethodes of over de beste aanpak in de les. Dit is goed voor hun ontwikkeling en op een gegeven moment voelt de zij-instromer zich thuis in het onderwijs. 

Toegevoegde waarde

Met een goede begeleiding kan een zij-instromer van toegevoegde waarde zijn voor je school. Zij-instromers denken bedrijfsmatiger en hebben ook veel input over hoe je een goede les moet inrichten. Zeker als zij hun praktische ervaringen gebruiken om de theorie voor leerlingen te verlevendigen. Een vak als Economie wordt dan inspirerend en interessanter. 

Meer weten?

Wil jij versneld zij-instromen in het onderwijs? Bekijk dan hier meer informatie over ons top-traject en ga ook aan het werk als zij-instromer!

Ben jij een zij-instromer en wil jij graag jouw kennis en ervaringen delen via onze kanalen? Dan kan je altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen middels de contactpagina!

Nieuws & Blogs

12-05-2021

Webinar: Afstandonderwijs en de ontwikkelkansen voor docent 2

Het afstandsonderwijs heeft docenten geconfronteerd met grote en kleine uitdagingen. Veel docenten hebben daardoor in sneltreinvaart een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Om deze ontwikkeling vast te houden en verder uit te breiden moeten we er actief mee aan de slag.
Lees meer
10-05-2021

Coronacrisis: Blijvende gevolgen op het onderwijs

Voor de uitbraak van het corona pandemie was het onderwijs volop in het nieuws. Berichten over personeelstekort, bezuinigingen en stakingen die in het teken stonden van loonsverhoging en verlaging van de werkdruk kregen veel aandacht. Maar hoe staat de onderwijssector er nu voor? Welke veranderingen heeft de coronacrisis met zich meegebracht? Wij spraken een aantal van onze docenten hierover.
Lees meer
03-05-2021

Aan de slag bij ons: (Senior) Recruiter

Als recruiter ben je verantwoordelijk voor het herkennen van onderwijs talent en hen te helpen aan een eerste of volgende stap binnen het onderwijs. Hoewel het een commerciële functie is, ligt de focus vooral op toegevoegde waarde creëren voor je klanten en onderwijsprofessionals in de onderwijs sector. Je bent dan ook het aanspreekpunt voor jouw warme klantenrelaties én docenten.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.