banner image

De beginfase van een zij-instromer

19-11-2020
Damar Sarkam

De één was tandarts, de ander chirurg, zorgverlener, advocaat of bouwvakker.   Nu staan ze voor de klas en dat kan spannend zijn. Meer dan 1.500 nieuwe docenten zitten momenteel middenin hun zij-instroomtraject. Veel docenten ervaren hun beginfase als intensief, omdat zij de switch maken naar een nieuwe omgeving. 

Zij-instromer onderwijs

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden. Of als je al docent bent, maar liever les wilt geven in een ander vak of andere onderwijssector. Voor veel zij-instromers is de beginfase wennen. Ook is het eng om aan een nieuw avontuur te beginnen, maar het is wel het begin van iets moois. De grootste motivator voor zij-instromers om de switch maken naar het onderwijs is omdat ze pubers of mbo studenten willen helpen bij een goede start in hun loopbaan. 

Begeleiding is cruciaal

Het krijgen van goede begeleiding is cruciaal voor zij-instromers. Veel zij-instromers worden aan een docentenbegeleider gekoppeld voor praktische schoolzaken, maar ook om te praten over klassenmanagement. Een voorbeeld is hoe je om moet gaan met uitdagende klassen. Daarnaast is het belangrijk dat zij-instromers continu praten en overleggen over lesstof, lesmethodes of over de beste aanpak in de les. Dit is goed voor hun ontwikkeling en op een gegeven moment voelt de zij-instromer zich thuis in het onderwijs.

 

Wil jij het onderwijs instromen?

We helpen je graag. Maak een goed begin en schrijf je in voor de Carrièredagen.

 

BEGIN HIER

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer