banner image

HELP je leerlingen door hun winterdip heen!

21-12-2017
Shaileen Ho-A-Hing

De winter is vandaag officieel begonnen

Ondanks het voor moedernatuur geen verschil maakt, is de winter vandaag officieel begonnen!
In de winter hebben veel mensen last van een winterdip. Daarop gelden geen uitzonderingen voor leerlingen. Bovenop de puberhormonen krijg je als docent ook te maken met kenmerken van de winterdip bij je leerlingen. Wij geven je een aantal tips om je leerlingen door de winterdip heen te helpen.

Buitenlucht

Neem je leerlingen mee naar buiten. Dit wordt vaak in de zomer gestimuleerd, maar een frisse neus en daglicht helpen goed tegen een winterdip. Bovendien maken ze door het zonlicht vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor meer energie en een betere concentratie. Een win-win situatie toch?!

Bewegen

Dat beweging goed is voor je gezondheid en gesteldheid dat is algemeen bekend, maar in de winter hebben we er minder zin in. Zorg daarom voor meer beweging in de klas. Ligt er sneeuw? Neem ze mee naar buiten en houd voor 10 minuten een activiteit in de sneeuw. Daarmee combineer je buitenlucht met beweging, ideaal! Bekijk hier een aantal voorbeelden van activiteiten in de sneeuw.

Natuurlijk licht in de klas

Indien je de mogelijkheid hebt, doe de raambekleding open. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht tijdens je les.

Geef ze iets om naar uit te kijken

Plan een winters uitje zoals bijvoorbeeld schaatsen of kijk tijdens de les een leerzame film. Samen warme chocolademelk drinken zorgt ook voor een positieve sfeer.

Sluit positief af

Sluit je les af met 3 positieve onderwerpen. Laat je leerlingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn. Dit helpt bij het ontwikkelen van positieve gedachten.

Praat mee!

Heb je leuke ideeën om leerlingen te helpen met hun winterdip? Deel ze met ons!

Meer weten?

Meer weten over een winterdip? Lees meer informatie.

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer