banner image

Hoe combineer je off- en online onderwijs? Deel 1: De ervaringen van Marijke

01-09-2020
Damar Sarkam

Er is veel veranderd binnen het onderwijs sinds de coronacrisis. Voor veel docenten en leraren was het een grote uitdaging om over te stappen op online onderwijs. Terwijl sommige docenten al ervaring hadden om met bepaalde tools te werken waardoor het makkelijker ging.

‘’Ik geef de voorkeur aan fysiek les geven’’, Marijke Smit

Als je regelmatig op onze website komt of onze bureaukalender hebt, dan weet je dat wij elke maand een onderwerp behandelen. In september staat de combinatie tussen offline en online onderwijs centraal. Wij willen weten hoe verschillende docenten hiermee zijn omgegaan sinds de start van de coronacrisis. Om hier inzicht in te krijgen hebben wij elke week een docent geïnterviewd.

Deze serie trappen wij af met Marijke Smit, docent binnen de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is zij coördinator van de specialisatie Communicatie voor Maatschappelijke Vraagstukken.

Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden
‘’Op dit moment zijn bijna alle lessen digitaal. Sinds de coronacrisis ben ik bekend geraakt met digitaal les geven. Toch geef ik de voorkeur aan fysiek lesgeven. Niet alleen ik ervaar dat als fijner, maar studenten vinden dat ook fijner. Je merkt als docent dat de motivatie van de studenten wegzakt tijdens de digitale lessen. Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden. Toch is dat erg lastig. Studenten geven aan dat hun motivatie omlaag gaat wanneer zij voor een lange tijd naar een beeldscherm moeten kijken. Er zijn ook studenten die daar geen moeite mee hebben, maar het merendeel geeft toch aan dat ze het niet fijn vinden. Voor de coronacrisis zaten studenten in een soort ‘’schoolritme’’ en nu moeten ze hun motivatie uit zichzelf halen. Het omgaan met online tools als Skype, Teams of Zoom om in contact te treden met studenten is verder niet lastig. Het is een kwestie van uitproberen. De Hogeschool van Amsterdam biedt cursussen aan, maar die sluiten dan net niet helemaal aan bij mijn behoefte. En uiteraard kun je ook aan een collega vragen hoe iets werkt.’’

Studenten hoeven niet meer te reizen
‘’Studenten hoeven niet meer te reizen. Veel studenten van de Hogeschool van Amsterdam wonen ver. Sommige studenten die ver wonen komen soms voor één lesuur en dat hoeft nu niet meer. Dat is een voordeel van het online onderwijs.  De kennisclips die wij maken (korte filmpjes over een bepaald onderwerp) kunnen ze op elk gewenst moment terugkijken. Studenten kunnen hun tijd nu zelf inplannen wat erg voordelig kan zijn. Toch denk ik dat er verder niet heel veel voordelen zijn van digitaal onderwijs. ‘’

Online les in kleine groepen
‘’Los van de kennisclips die de studenten zelf bekijken geven wij les in kleine groepjes van tien. Dit omdat iedereen zijn camera kan aandoen en met een klein groepje heb je een beter overzicht. In onze digitale leeromgeving kunnen er maximaal twaalf camera’s aan. De online lessen worden echter soms ook nog in grote groepen aangeboden. Omdat dan niet iedereen zijn camera aan kan doen, is het moeilijker om contact te leggen met de studenten. Dat is een grote nadeel. Ook kunnen de roosters van de studenten verbeterd worden want daar moet meer consistentie en structuur in zitten. Stel dat je elke ochtend les hebt van 9:00 tot en met 12:00 uur dan komt dat beter uit dan dat je de ene dag om 9:00 tot en met 11:00 uur les hebt en de volgende dag pas vanaf 16:00. ‘’

Het maken van kennisclips is niet iets nieuws
‘’Op dit moment werken docenten thuis. Het maken van kennisclips werd voor de coronacrisis niet gedaan maar in feite werd toen dezelfde stof in een fysieke les gecombineerd met het maken van opdrachten in de klas. Verder zit je de hele dag achter een beeldscherm wat kan leiden tot nekklachten. Toch verloopt de online samenwerking onder studenten en collega’s redelijk goed. Het verschil is dat we nu niet meer fysiek in contact komen met studenten en docenten. En dat is een gemis!’’

Meer lezen?
Wil jij meer ervaringen van docenten lezen? Bekijk dan ook het interviews van EshterJerry en Regina. Lijkt het jou leuk om zelf geïnterviewd te worden en jouw mening met mededocenten te delen? Laat het ons dan weten door ons een mail te sturen!

Nieuws & Blogs

28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer
03-04-2023

Hoe feedback helpt bij examenvoorbereiding

Als docent wil je dat jouw leerlingen goed voorbereid zijn op hun examens. Het geven van feedback op eerdere opdrachten kan hierbij enorm helpen. Het is een effectieve manier om de zwakke punten van studenten te identificeren en hen te begeleiden bij de onderwerpen waar ze meer aandacht aan moeten besteden. Daarnaast kan het ook helpen om het begrip van de stof bij studenten te verbeteren. In dit artikel lees je hoe je als docent feedback op eerdere opdrachten kunt geven en welke tips je daarbij kunnen helpen.
Lees meer