banner image

Hoe combineer je off- en online onderwijs? Deel 1: De ervaringen van Marijke

01-09-2020
Damar Sarkam

Er is veel veranderd binnen het onderwijs sinds de coronacrisis. Voor veel docenten en leraren was het een grote uitdaging om over te stappen op online onderwijs. Terwijl sommige docenten al ervaring hadden om met bepaalde tools te werken waardoor het makkelijker ging.

‘’Ik geef de voorkeur aan fysiek les geven’’, Marijke Smit

Als je regelmatig op onze website komt of onze bureaukalender hebt, dan weet je dat wij elke maand een onderwerp behandelen. In september staat de combinatie tussen offline en online onderwijs centraal. Wij willen weten hoe verschillende docenten hiermee zijn omgegaan sinds de start van de coronacrisis. Om hier inzicht in te krijgen hebben wij elke week een docent geïnterviewd.

Deze serie trappen wij af met Marijke Smit, docent binnen de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is zij coördinator van de specialisatie Communicatie voor Maatschappelijke Vraagstukken.

Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden
‘’Op dit moment zijn bijna alle lessen digitaal. Sinds de coronacrisis ben ik bekend geraakt met digitaal les geven. Toch geef ik de voorkeur aan fysiek lesgeven. Niet alleen ik ervaar dat als fijner, maar studenten vinden dat ook fijner. Je merkt als docent dat de motivatie van de studenten wegzakt tijdens de digitale lessen. Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden. Toch is dat erg lastig. Studenten geven aan dat hun motivatie omlaag gaat wanneer zij voor een lange tijd naar een beeldscherm moeten kijken. Er zijn ook studenten die daar geen moeite mee hebben, maar het merendeel geeft toch aan dat ze het niet fijn vinden. Voor de coronacrisis zaten studenten in een soort ‘’schoolritme’’ en nu moeten ze hun motivatie uit zichzelf halen. Het omgaan met online tools als Skype, Teams of Zoom om in contact te treden met studenten is verder niet lastig. Het is een kwestie van uitproberen. De Hogeschool van Amsterdam biedt cursussen aan, maar die sluiten dan net niet helemaal aan bij mijn behoefte. En uiteraard kun je ook aan een collega vragen hoe iets werkt.’’

Studenten hoeven niet meer te reizen
‘’Studenten hoeven niet meer te reizen. Veel studenten van de Hogeschool van Amsterdam wonen ver. Sommige studenten die ver wonen komen soms voor één lesuur en dat hoeft nu niet meer. Dat is een voordeel van het online onderwijs.  De kennisclips die wij maken (korte filmpjes over een bepaald onderwerp) kunnen ze op elk gewenst moment terugkijken. Studenten kunnen hun tijd nu zelf inplannen wat erg voordelig kan zijn. Toch denk ik dat er verder niet heel veel voordelen zijn van digitaal onderwijs. ‘’

Online les in kleine groepen
‘’Los van de kennisclips die de studenten zelf bekijken geven wij les in kleine groepjes van tien. Dit omdat iedereen zijn camera kan aandoen en met een klein groepje heb je een beter overzicht. In onze digitale leeromgeving kunnen er maximaal twaalf camera’s aan. De online lessen worden echter soms ook nog in grote groepen aangeboden. Omdat dan niet iedereen zijn camera aan kan doen, is het moeilijker om contact te leggen met de studenten. Dat is een grote nadeel. Ook kunnen de roosters van de studenten verbeterd worden want daar moet meer consistentie en structuur in zitten. Stel dat je elke ochtend les hebt van 9:00 tot en met 12:00 uur dan komt dat beter uit dan dat je de ene dag om 9:00 tot en met 11:00 uur les hebt en de volgende dag pas vanaf 16:00. ‘’

Het maken van kennisclips is niet iets nieuws
‘’Op dit moment werken docenten thuis. Het maken van kennisclips werd voor de coronacrisis niet gedaan maar in feite werd toen dezelfde stof in een fysieke les gecombineerd met het maken van opdrachten in de klas. Verder zit je de hele dag achter een beeldscherm wat kan leiden tot nekklachten. Toch verloopt de online samenwerking onder studenten en collega’s redelijk goed. Het verschil is dat we nu niet meer fysiek in contact komen met studenten en docenten. En dat is een gemis!’’

Meer lezen?
Wil jij meer ervaringen van docenten lezen? Bekijk dan ook het interviews van EshterJerry en Regina. Lijkt het jou leuk om zelf geïnterviewd te worden en jouw mening met mededocenten te delen? Laat het ons dan weten door ons een mail te sturen!

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer