Hoe combineer je off- en online onderwijs? Deel 1: De ervaringen van Marijke

01-09-2020

Er is veel veranderd binnen het onderwijs sinds de coronacrisis. Voor veel docenten en leraren was het een grote uitdaging om over te stappen op online onderwijs. Terwijl sommige docenten al ervaring hadden om met bepaalde tools te werken waardoor het makkelijker ging.

‘’Ik geef de voorkeur aan fysiek les geven’’, Marijke Smit

Als je regelmatig op onze website komt of onze bureaukalender hebt, dan weet je dat wij elke maand een onderwerp behandelen. In september staat de combinatie tussen offline en online onderwijs centraal. Wij willen weten hoe verschillende docenten hiermee zijn omgegaan sinds de start van de coronacrisis. Om hier inzicht in te krijgen hebben wij elke week een docent geïnterviewd.

Deze serie trappen wij af met Marijke Smit, docent binnen de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is zij coördinator van de specialisatie Communicatie voor Maatschappelijke Vraagstukken.

Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden
‘’Op dit moment zijn bijna alle lessen digitaal. Sinds de coronacrisis ben ik bekend geraakt met digitaal les geven. Toch geef ik de voorkeur aan fysiek lesgeven. Niet alleen ik ervaar dat als fijner, maar studenten vinden dat ook fijner. Je merkt als docent dat de motivatie van de studenten wegzakt tijdens de digitale lessen. Het onderling contact tussen studenten en docenten is erg belangrijk omdat je ze goed wil begeleiden. Toch is dat erg lastig. Studenten geven aan dat hun motivatie omlaag gaat wanneer zij voor een lange tijd naar een beeldscherm moeten kijken. Er zijn ook studenten die daar geen moeite mee hebben, maar het merendeel geeft toch aan dat ze het niet fijn vinden. Voor de coronacrisis zaten studenten in een soort ‘’schoolritme’’ en nu moeten ze hun motivatie uit zichzelf halen. Het omgaan met online tools als Skype, Teams of Zoom om in contact te treden met studenten is verder niet lastig. Het is een kwestie van uitproberen. De Hogeschool van Amsterdam biedt cursussen aan, maar die sluiten dan net niet helemaal aan bij mijn behoefte. En uiteraard kun je ook aan een collega vragen hoe iets werkt.’’

Studenten hoeven niet meer te reizen
‘’Studenten hoeven niet meer te reizen. Veel studenten van de Hogeschool van Amsterdam wonen ver. Sommige studenten die ver wonen komen soms voor één lesuur en dat hoeft nu niet meer. Dat is een voordeel van het online onderwijs.  De kennisclips die wij maken (korte filmpjes over een bepaald onderwerp) kunnen ze op elk gewenst moment terugkijken. Studenten kunnen hun tijd nu zelf inplannen wat erg voordelig kan zijn. Toch denk ik dat er verder niet heel veel voordelen zijn van digitaal onderwijs. ‘’

Online les in kleine groepen
‘’Los van de kennisclips die de studenten zelf bekijken geven wij les in kleine groepjes van tien. Dit omdat iedereen zijn camera kan aandoen en met een klein groepje heb je een beter overzicht. In onze digitale leeromgeving kunnen er maximaal twaalf camera’s aan. De online lessen worden echter soms ook nog in grote groepen aangeboden. Omdat dan niet iedereen zijn camera aan kan doen, is het moeilijker om contact te leggen met de studenten. Dat is een grote nadeel. Ook kunnen de roosters van de studenten verbeterd worden want daar moet meer consistentie en structuur in zitten. Stel dat je elke ochtend les hebt van 9:00 tot en met 12:00 uur dan komt dat beter uit dan dat je de ene dag om 9:00 tot en met 11:00 uur les hebt en de volgende dag pas vanaf 16:00. ‘’

Het maken van kennisclips is niet iets nieuws
‘’Op dit moment werken docenten thuis. Het maken van kennisclips werd voor de coronacrisis niet gedaan maar in feite werd toen dezelfde stof in een fysieke les gecombineerd met het maken van opdrachten in de klas. Verder zit je de hele dag achter een beeldscherm wat kan leiden tot nekklachten. Toch verloopt de online samenwerking onder studenten en collega’s redelijk goed. Het verschil is dat we nu niet meer fysiek in contact komen met studenten en docenten. En dat is een gemis!’’

Meer lezen?
Wil jij meer ervaringen van docenten lezen? Bekijk dan ook het interviews van EshterJerry en Regina. Lijkt het jou leuk om zelf geïnterviewd te worden en jouw mening met mededocenten te delen? Laat het ons dan weten door ons een mail te sturen!

Nieuws & Blogs

19-11-2020

De beginfase van een zij-instromer

Droom jij van een baan in het onderwijs? Ook al doe je nu totaal ander werk. Als je voldoet aan de eisen kun je zij-instromer worden in het basisonderwijs, op een middelbare school of op een mbo college. Zij-instromer ben je als je vanuit het werkveld leraar wilt worden.
Lees meer
12-11-2020

Hoe ervaar jij het 1,5 meter onderwijs?

Docenten, leraren en ander onderwijs ondersteunend personeel hebben zich in rap tempo moeten aanpassen aan veranderingen. Maar hoe hebben zij dit ervaren? Wat vinden zij dat goed gaat, of wat juist niet goed gaat in het 1,5 meter onderwijs?
Lees meer
30-10-2020

Weekly Challenge 4: Klassenyoga

We begonnen deze serie met een challenge gericht op onze directe collega’s en hebben vervolgens een challenge gedaan met onszelf in de hoofdrol. Vorige week hebben wij een challenge gedaan met de focus op ons gezin. Om oktober helemaal Zen af te sluiten, rest ons een laatste challenge, dit maal gericht op onze studenten en leerlingen!
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.