Prinsjesdag 2021: Het onderwijs

28-09-2021

De derde dinsdag van september is geweest en dat betekent dat Prinsjesdag heeft plaatsgevonden. Dit jaar hebben we te maken met een demissionair kabinet en daarom zijn er geen grote onderwijsplannen bekend gemaakt. Toch werd het onderwijs in de Troonrede kort besproken. Voornamelijk het Nationaal Programma Onderwijs kwam aan bod. Maar wat verandert er nu precies voor het onderwijs?

Nationaal Programma Onderwijs

In februari 2021 introduceerde de onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob het Nationaal Programma Onderwijs. Dit steunpakket van 8,5 miljard euro is in het leven geroepen om corona-achterstanden in het onderwijs weg te werken. Hierbij is er niet alleen rekening gehouden met studieachterstanden maar ook met sociaal-emotionele achterstanden. Het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs krijgen hiervoor de komende 2,5 jaar in totaal 5,8 miljard euro. Het resterend bedrag van ongeveer 2,7 miljard euro is bestemd voor het mbo, hbo en wo. 

Geen andere plannen

Naast het Nationaal Programma Onderwijs stonden er in de Troonrede geen plannen voor het onderwijs. Omdat dit kabinet demissionair is en er nog geen nieuw kabinet is, mag zij geen grote nieuwe plannen uitwerken. Het Nationaal Programma Onderwijs kon volgens het demissionaire kabinet echter niet wachten vanwege de grote achterstanden door de coronacrisis.

Lerarentekort

Het grote tekort aan leraren en schoolleiders kwam niet ter sprake in de Troonrede. Eerder in deze kabinetsperiode zijn er al extra middelen aangekondigd om de werkdruk tegen te gaan. In de begroting voor het komende jaar heeft het kabinet het laatste deel van dat geld opgenomen en daarmee is er vanaf 2025 oplopend tot 430 miljoen euro per jaar om de werkdruk in het primair onderwijs terug te dringen. Op verzoek van de Tweede kamer investeert het demissionaire kabinet daarnaast 60 miljoen euro extra in de verdere ontwikkeling van leraren om het vak aantrekkelijker te maken.  

Nieuws & Blogs

15-10-2021

Houd balans tussen werk en privé: Deel 2

Om een goede balans tussen werk en privé te behouden zijn een aantal hoofdpunten belangrijk. Rust in je agenda, een goede balans tussen in- en ontspanning en een goede verhouding met je mobiele telefoon kunnen veel voordelen met zich meebrengen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat balans tussen werk en privé een manier van leven is.
Lees meer
08-10-2021

Houd balans tussen werk en privé: Deel 1

Het nieuwe schooljaar is alweer meer dan een maand oud en daarom hebben wij weer een aantal tips samengesteld die jou gaan helpen de balans tussen privé en werk te behouden.
Lees meer
30-09-2021

Week Tegen Pesten

De week van 27 september tot en met 1 oktober is dit jaar benoemd tot de Week Tegen Pesten. Het motto van dit jaar is ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Initiatiefnemer Stichting School & Veiligheid organiseert de Week Tegen Pesten ieder jaar in september voor scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Lees meer
Metafoor Onderwijs gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.