banner image

Onderwijstechnologie en leermiddelen maken lesgeven toekomstgericht

28-05-2018
Shaileen Ho-A-Hing

Technologie speelt een belangrijke rol

De wereld verandert continu en technologie heeft daarin een belangrijke rol. Hoe zorgen wij dat jongeren voorbereid zijn op de toekomst? Het begint allemaal op school en dus bij de docent.  Het SLO presenteert samen met het kenniscentrum een nieuw model dat gericht is op de vaardigheden die jongeren nodig hebben in de 21ste eeuw. Wij zetten ze voor je op een rij.

Toekomstgericht lesgeven met technologie

1. Informatievaardigheden

Wat zijn informatievaardigheden? Het zoeken, vinden, beoordelen en gebruiken van informatie. Door het internet is het steeds makkelijker om informatie te plaatsen en te vinden. Het is belangrijk dat leerlingen de vaardigheden beheren om informatie te delen en verwerken. Je leert ze bijvoorbeeld om te beoordelen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. Precies waar pedagoog Kirschner voor pleit.

2. ICT – Vaardigheden

ICT is niet meer weg te denken uit ons leven. Al weten we niet hoe toekomstige banen eruit gaan zien, één ding is zeker ICT zal blijven en zich verder ontwikkelen. Het ontwikkelen van ICT-vaardigheden bij jongeren is cruciaal.

3. Media wijsheid

Media wijsheid is een term die in 2005 is geïntroduceerd. De verwachting is dat de samenleving steeds verder zal medialiseren. Het is essentieel dat leerlingen kunnen functioneren, produceren en participeren in een samenleving die steeds verder zal medialiseren.

4. Communiceren

Communiceren is een fundamentele vaardigheid, mensen kunnen niet níet communiceren. Bewust en onbewust versturen en ontvangen wij boodschappen. Door de technologie zijn we altijd met elkaar verbonden en communiceren we op verschillende manieren. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken van hun communicatie en de eventuele gevolgen.

5. Samenwerken

Bij samenwerken gaat het om het gezamenlijk realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen. Het werk wordt steeds specialistischer, waardoor samenwerken belangrijk is om met diverse kwaliteiten samen tot een doel te komen. Samenwerken moet op jonge leeftijd gestimuleerd worden.

6. Sociale en culturele vaardigheden

Bij sociale en culturele vaardigheden gaat het om het effectief kunnen leren, werken en leven met mensen van verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden. Het is belangrijk dat jongeren kennis opdoen over zichzelf en anderen, en dat zij leren hoe om te gaan met verschillen op het gebied van afkomst, opleiding of sociale klasse, etniciteit, religie, taal, geslacht of gender, leeftijd, handicap en seksuele oriëntatie.

7. Zelfregulering

Zelfregulering houdt in: zelfstandig handelen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen in de context van een bepaalde situatie/omgeving, rekening houdend met de eigen capaciteiten. Mensen worden in de huidige samenleving steeds meer aangesproken als individu. Je moet in verschillende situaties zelfstandig kunnen handelen en verantwoordelijkheid kunnen nemen.

8. Kritisch denken

Bij kritisch denken gaat het om het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen. Onderwijs dat bijdraagt aan de ontwikkeling van kritische denkvaardigheid leert leerlingen na te denken over een onderwerp, vraag of probleem en dit eerst te analyseren voordat een mening wordt gevormd. Leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen ideeën en die van anderen te toetsen en toe te passen.

9. Creatief denken

Creatief denken en handelen is het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke, maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden. Het onderwijs kan een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van creatief denken door passende leerervaringen aan te bieden die het creatief vermogen ontwikkelen. Het begint bij het bewustzijn dat creativiteit in elke leerling zit en dat creativiteit in alle vakinhoudelijke domeinen aan bod kan komen.

10. Probleem oplossend denken en handelen

Probleemoplossend denken en handelen is het vermogen om een probleem te (h)erkennen en tot een plan te komen om het probleem op te lossen. Kennis, nieuwe kennis en innovatie zijn nodig om huidige en toekomstige maatschappelijke en wereldwijde nieuwe problemen op te lossen. Het is belangrijk dat leerlingen leren zelf problemen te (h)erkennen en in staat zijn oplossingen te bedenken en te realiseren.

11. Computational thinking

Computational thinking is het procesmatig (her)formuleren van problemen op een zodanige manier dat het mogelijk wordt om met computertechnologie problemen op te lossen. Het is voor leerlingen belangrijk om te begrijpen hoe informatie tot stand komt zodat je computersystemen kunt benutten voor het oplossen van problemen, voor het denken in stappen en daarmee in voorwaardelijkheden voor de volgorde van de benodigde gegevens.

Voorbeelden van leermiddelen

Heb je hulp nodig bij het toepassen van leermiddelen om de 21ste eeuwse vaardigheden in de praktijk te brengen? Neem dan een kijkje op site van SLO. Zij geven je een aantal voorbeelden van materialen die je kunt toepassen in het po en vo. Heb je zelf voorbeelden van praktijkcases deel ze met ons in de reactie. 

Bron: SLO

 

Meer lezen over digitalisering?

Digitalisering kan het onderwijs helpen, zeker wanneer het docenten helpt om werkdruk te verminderen.

HOE DIGITALISERING WERKDRUK VERMINDERT

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer