banner image

Onderwijstechnologie en leermiddelen maken lesgeven toekomstgericht

28-05-2018
Shaileen Ho-A-Hing

Technologie speelt een belangrijke rol

De wereld verandert continu en technologie heeft daarin een belangrijke rol. Hoe zorgen wij dat jongeren voorbereid zijn op de toekomst? Het begint allemaal op school en dus bij de docent.  Het SLO presenteert samen met het kenniscentrum een nieuw model dat gericht is op de vaardigheden die jongeren nodig hebben in de 21ste eeuw. Wij zetten ze voor je op een rij.

Toekomstgericht lesgeven met technologie

1. Informatievaardigheden

Wat zijn informatievaardigheden? Het zoeken, vinden, beoordelen en gebruiken van informatie. Door het internet is het steeds makkelijker om informatie te plaatsen en te vinden. Het is belangrijk dat leerlingen de vaardigheden beheren om informatie te delen en verwerken. Je leert ze bijvoorbeeld om te beoordelen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. Precies waar pedagoog Kirschner voor pleit.

2. ICT – Vaardigheden

ICT is niet meer weg te denken uit ons leven. Al weten we niet hoe toekomstige banen eruit gaan zien, één ding is zeker ICT zal blijven en zich verder ontwikkelen. Het ontwikkelen van ICT-vaardigheden bij jongeren is cruciaal.

3. Media wijsheid

Media wijsheid is een term die in 2005 is geïntroduceerd. De verwachting is dat de samenleving steeds verder zal medialiseren. Het is essentieel dat leerlingen kunnen functioneren, produceren en participeren in een samenleving die steeds verder zal medialiseren.

4. Communiceren

Communiceren is een fundamentele vaardigheid, mensen kunnen niet níet communiceren. Bewust en onbewust versturen en ontvangen wij boodschappen. Door de technologie zijn we altijd met elkaar verbonden en communiceren we op verschillende manieren. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken van hun communicatie en de eventuele gevolgen.

5. Samenwerken

Bij samenwerken gaat het om het gezamenlijk realiseren van een doel en anderen daarbij kunnen aanvullen en ondersteunen. Het werk wordt steeds specialistischer, waardoor samenwerken belangrijk is om met diverse kwaliteiten samen tot een doel te komen. Samenwerken moet op jonge leeftijd gestimuleerd worden.

6. Sociale en culturele vaardigheden

Bij sociale en culturele vaardigheden gaat het om het effectief kunnen leren, werken en leven met mensen van verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden. Het is belangrijk dat jongeren kennis opdoen over zichzelf en anderen, en dat zij leren hoe om te gaan met verschillen op het gebied van afkomst, opleiding of sociale klasse, etniciteit, religie, taal, geslacht of gender, leeftijd, handicap en seksuele oriëntatie.

7. Zelfregulering

Zelfregulering houdt in: zelfstandig handelen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen in de context van een bepaalde situatie/omgeving, rekening houdend met de eigen capaciteiten. Mensen worden in de huidige samenleving steeds meer aangesproken als individu. Je moet in verschillende situaties zelfstandig kunnen handelen en verantwoordelijkheid kunnen nemen.

8. Kritisch denken

Bij kritisch denken gaat het om het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen. Onderwijs dat bijdraagt aan de ontwikkeling van kritische denkvaardigheid leert leerlingen na te denken over een onderwerp, vraag of probleem en dit eerst te analyseren voordat een mening wordt gevormd. Leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen ideeën en die van anderen te toetsen en toe te passen.

9. Creatief denken

Creatief denken en handelen is het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke, maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden. Het onderwijs kan een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van creatief denken door passende leerervaringen aan te bieden die het creatief vermogen ontwikkelen. Het begint bij het bewustzijn dat creativiteit in elke leerling zit en dat creativiteit in alle vakinhoudelijke domeinen aan bod kan komen.

10. Probleem oplossend denken en handelen

Probleemoplossend denken en handelen is het vermogen om een probleem te (h)erkennen en tot een plan te komen om het probleem op te lossen. Kennis, nieuwe kennis en innovatie zijn nodig om huidige en toekomstige maatschappelijke en wereldwijde nieuwe problemen op te lossen. Het is belangrijk dat leerlingen leren zelf problemen te (h)erkennen en in staat zijn oplossingen te bedenken en te realiseren.

11. Computational thinking

Computational thinking is het procesmatig (her)formuleren van problemen op een zodanige manier dat het mogelijk wordt om met computertechnologie problemen op te lossen. Het is voor leerlingen belangrijk om te begrijpen hoe informatie tot stand komt zodat je computersystemen kunt benutten voor het oplossen van problemen, voor het denken in stappen en daarmee in voorwaardelijkheden voor de volgorde van de benodigde gegevens.

Voorbeelden van leermiddelen

Heb je hulp nodig bij het toepassen van leermiddelen om de 21ste eeuwse vaardigheden in de praktijk te brengen? Neem dan een kijkje op site van SLO. Zij geven je een aantal voorbeelden van materialen die je kunt toepassen in het po en vo. Heb je zelf voorbeelden van praktijkcases deel ze met ons in de reactie. 

Bron: SLO

 

Meer lezen over digitalisering?

Digitalisering kan het onderwijs helpen, zeker wanneer het docenten helpt om werkdruk te verminderen.

HOE DIGITALISERING WERKDRUK VERMINDERT

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer