banner image

Dag van de leraar | Het verhaal van Belinda Kroes

05-10-2018
Shaileen Ho-A-Hing

"Als de ene deur dicht gaat, gaat de andere open", Belinda Kroes 

Met klotsende oksels voor de klas

Als iemand mij dertig jaar geleden had gezegd dat ik docent zou worden, dan had ik gezegd: ja doei, ben je toe om afgevoerd te worden door de mannen in lange witte jassen?! Ik ben begonnen als secretaresse. Begin 2000 stapte ik over naar het hoger onderwijs. Niet als docent maar als secretaresse. Mijn locatiemanager was hard op zoek naar een docent Engels. Ik was op dat moment bezig met een vertaalopleiding, waarmee ik bijna klaar was. Ik zei: ‘dat wil ik best doen’ en dat mocht. Met klotsende oksels en een grote pot koffie ging ik aan de slag met het materiaal. Het beviel van beide kanten goed dus die vacature docent Engels is nooit meer uitgezet!

Mannenbolwerk

Ik heb iets met werken in een mannenwereld. Toen ik nog in het bedrijfsleven zat, werkte ik al met mannen. En in het hbo werkte ik onder andere voor de opleidingen scheepsbouwkunde en ict en nu werk ik in het mbo voor de opleiding logistiek. Ik vind het leuk om met jongens te werken, dat is heel anders dan met meisjes. Het contact met studenten vind ik ontzettend leuk. Dat klinkt misschien suf, maar dat is echt zo. Ik hou van mijn studenten, al kan ik ze af en toe achter het behang plakken. Studenten proberen altijd te kijken hoe ver ze kunnen komen. Dat houd je scherp.

Typisch het onderwijs

Als je een hekel hebt aan herhaling of jongeren dan moet je zeker geen docent worden. Je moet echt passie hebben voor je vak. Als je dagelijks blij en enthousiast kunt vertellen over je vak dan kun je studenten ook overtuigen.  Ik probeer altijd om stof op verschillende manieren over te brengen. Ik bedacht in het verleden vaak creatieve modules. Maar dan is het geld op of veranderen de kaders en dan heeft een mooi project weer een vroege dood gestorven. Dat is typisch het onderwijs! Ondanks dat geniet ik van mijn werk en kan ik de liefde voor de taal dagelijks overbrengen. Daar word ik blij van!

Wil je weten waarom andere collega's docent zijn geworden? Lees ook de verhalen van Anneloes Meijer, Stijn Aerden en Robert van Weldam. En hier kun je ervaringen bekijken van docenten die vertellen over hun start in het onderwijs.

 

Zorgen over het lerarentekort?


Leraren zijn er genoeg, ze staan alleen niet voor de klas. Meer weten? Lees het blog.

LERARENTEKORT BESTAAT NIET

Nieuws & Blogs

20-09-2023

Eerste stappen van Wendy op nieuwe school

Met ruime ervaring je allereerste stappen zetten, dat zou prettig zijn. Als je ergens begint, is het altijd even wennen aan de nieuwe dingen. Zo is dat ook in het onderwijs. Waarbij je onder andere te maken hebt met een hele nieuwe omgeving, leerlingen, collega’s, systemen en nog veel meer. Lees het verhaal van Wendy Kraan en hoe haar eerste weken op een nieuwe school verlopen.
Lees meer
28-04-2023

Examenvoorbereiding met peer-to-peer studiegroepen

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten goed voor te bereiden op examens. Naast het geven van lessen en huiswerkopdrachten, zijn er andere manieren waarop jij leerlingen of studenten kunt helpen zich voor te bereiden op deze uitdagende periode. Een van die manieren is door middel van peer-to-peer studiegroepen. In dit artikel bespreken we waarom peer-to-peer studiegroepen een geweldige manier van examenvoorbereiding is en geven we tips voor het opzetten van effectieve studiegroepen en suggesties voor studiegroepactiviteiten.
Lees meer
12-04-2023

Hoe inspireer jij als docent jouw leerlingen of studenten?

Als docent weet je hoe belangrijk het is om jouw leerlingen/studenten gemotiveerd te houden tijdens de examenvoorbereiding. In dit artikel delen we een aantal tips en suggesties die jou helpen om jouw leerlingen of studenten te inspireren en te motiveren tijdens de examenvoorbereiding.
Lees meer