banner image

Weekly Challenge 2: Wandelmeditatie

16-10-2020
Peter Schwank

Wij van Metafoor Onderwijs hebben vanzelfsprekend dagelijks contact met onze docenten. Van hen krijgen wij geregeld te horen dat de balans tussen privé en werk nu toch wel wat zoek begint te raken naarmate het schooljaar vordert. Oktober staat bij ons in het teken van de juiste balans voor jou en je collega’s. Daar gaan wij jullie dus mee helpen.

Als jij een Metafoor Onderwijs bureaukalender hebt of de challenge van vorige week gelezen hebt, dan weet je dat wij in oktober elke week een nieuwe challenge voor je hebben. Elke challenge is gericht op één van de elementen van een goede balans: jezelf, je gezin, je collega’s en natuurlijk je studenten. Dus wil jij november beginnen met nieuwe energie? Voer dan elke week onze challenge uit!

Vorige week lag de focus op onze collega docenten. Deze week gaan we het innerlijk van onszelf voorzien van frisse energie!

Wandelmeditatie

Een goede balans tussen privé en werk begint bij jezelf. Het komt echter nog te vaak voor dat wij in de waan van de dag met van alles en nog wat bezig zijn, behalve met onszelf. Mediteren is bij uitstek geschikt om eens even stil te staan bij jouw innerlijke ik.De meeste van ons denken bij mediteren aan een zittende of liggende houding. Maar wandelend mediteren is ook mogelijk. Dit biedt volgens de Ierse breinonderzoeker Shane O’Mara extra voordelen: ‘’Zodra een mens overeind komt en begint te wandelen, begint ook het brein te werken en dat biedt lichamelijk en fysiek belangrijke voordelen.’’

Hoe werkt het?

Een wandelmeditatie verschilt van een normale wandeling. Dit bereik je door je bewust te focussen op specifieke plekken van je lichaam zoals je voeten, benen, ruggengraat en schouders. Daarnaast hoort ook het focussen op je omgeving bij de meditatie. Juist door hierop te concentreren zal je merken dat je meer intern gericht bent.

Om aan deze challenge mee te doen, dagen we je uit om aankomende week minimaal vier maal aan wandelmeditatie te doen. Het is daarbij belangrijk dat je je houdt aan de onderstaande spelregels;
•    Draag comfortabele schoenen en kleding
•    Laat je telefoon uit, of liever nog op je bureau liggen 
•    Wandel minimaal 20 minuten
•    Loop en adem rustig en beheerst
•    Kijk altijd vooruit en niet naar beneden
•    Luister aandachtig naar de geluiden in de omgeving
•    Wandel het liefst op een nuchtere maag
•    Doe de wandelmeditatie alleen

Deel jouw challenge en maak kans op een leuke verrassing!

Ga jij deze challenge aan? Maak dan voor- of achteraf een foto en mail die ons! Degene die de leukste foto inzendt delen wij via onze online kanalen en en ontvangt van ons een verrassing! Deel jij je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! Vergeet daarnaast niet om de vorige challenge te lezen en volgende week bij ons terug te komen voor de Metafoor Onderwijs Weekly challenge 3!


 

Nieuws & Blogs

27-11-2023

Effectieve feedback in het onderwijs: een overzicht

Feedback in het onderwijs is krachtig, maar niet alle feedback is even effectief. Onderzoek toont aan dat de manier, timing en vorm van feedback van invloed zijn op het leerproces van leerlingen. In dit blog lees je meer over verschillende soorten van feedback en de meest effectieve plaats van feedback in het leerproces. Hoe kun jij jouw feedbackskills verbeteren?
Lees meer
06-11-2023

Meester Raj staat stevig aan de start

In de bruisende gangen van mboRijnland komt een frisse wind waaien. Raj Nanda heeft zijn intrede gedaan en brengt een golf van energie en innovatie met zich mee. In dit blog nemen we je mee in het verhaal van deze inspirerende ‘nieuwkomer’. Een man die beweging brengt in het onderwijs. Dit doet hij met passie, enthousiasme en een vernieuwende aanpak. Ontdek hoe Raj zijn eerste weken heeft beleefd.
Lees meer
01-11-2023

Economieonderwijs schreeuwt om vernieuwing

Het economieonderwijs loopt 30 jaar achter op ontwikkelingen in maatschappij en wetenschap. Dat zegt professor Lans Bovenberg. Eerder dit jaar ging hij met emeritaat. Ter gelegenheid van de ‘Week van het Economieonderwijs’ (20 - 24 november 2023), komen we in dit artikel terug op zijn analyse en de methode die hij ontwikkelde voor modern economieonderwijs.
Lees meer