banner image

Weekly Challenge 2: Wandelmeditatie

16-10-2020
Peter Schwank

Wij van Metafoor Onderwijs hebben vanzelfsprekend dagelijks contact met onze docenten. Van hen krijgen wij geregeld te horen dat de balans tussen privé en werk nu toch wel wat zoek begint te raken naarmate het schooljaar vordert. Oktober staat bij ons in het teken van de juiste balans voor jou en je collega’s. Daar gaan wij jullie dus mee helpen.

Als jij een Metafoor Onderwijs bureaukalender hebt of de challenge van vorige week gelezen hebt, dan weet je dat wij in oktober elke week een nieuwe challenge voor je hebben. Elke challenge is gericht op één van de elementen van een goede balans: jezelf, je gezin, je collega’s en natuurlijk je studenten. Dus wil jij november beginnen met nieuwe energie? Voer dan elke week onze challenge uit!

Vorige week lag de focus op onze collega docenten. Deze week gaan we het innerlijk van onszelf voorzien van frisse energie!

Wandelmeditatie

Een goede balans tussen privé en werk begint bij jezelf. Het komt echter nog te vaak voor dat wij in de waan van de dag met van alles en nog wat bezig zijn, behalve met onszelf. Mediteren is bij uitstek geschikt om eens even stil te staan bij jouw innerlijke ik.De meeste van ons denken bij mediteren aan een zittende of liggende houding. Maar wandelend mediteren is ook mogelijk. Dit biedt volgens de Ierse breinonderzoeker Shane O’Mara extra voordelen: ‘’Zodra een mens overeind komt en begint te wandelen, begint ook het brein te werken en dat biedt lichamelijk en fysiek belangrijke voordelen.’’

Hoe werkt het?

Een wandelmeditatie verschilt van een normale wandeling. Dit bereik je door je bewust te focussen op specifieke plekken van je lichaam zoals je voeten, benen, ruggengraat en schouders. Daarnaast hoort ook het focussen op je omgeving bij de meditatie. Juist door hierop te concentreren zal je merken dat je meer intern gericht bent.

Om aan deze challenge mee te doen, dagen we je uit om aankomende week minimaal vier maal aan wandelmeditatie te doen. Het is daarbij belangrijk dat je je houdt aan de onderstaande spelregels;
•    Draag comfortabele schoenen en kleding
•    Laat je telefoon uit, of liever nog op je bureau liggen 
•    Wandel minimaal 20 minuten
•    Loop en adem rustig en beheerst
•    Kijk altijd vooruit en niet naar beneden
•    Luister aandachtig naar de geluiden in de omgeving
•    Wandel het liefst op een nuchtere maag
•    Doe de wandelmeditatie alleen

Deel jouw challenge en maak kans op een leuke verrassing!

Ga jij deze challenge aan? Maak dan voor- of achteraf een foto en mail die ons! Degene die de leukste foto inzendt delen wij via onze online kanalen en en ontvangt van ons een verrassing! Deel jij je foto's van alle challenges deze maand? Dan maak je kans op een fantastische prijs! Vergeet daarnaast niet om de vorige challenge te lezen en volgende week bij ons terug te komen voor de Metafoor Onderwijs Weekly challenge 3!


 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. ‘Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, verhuurt een toenemend deel zichzelf als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer