banner image

5 Tips voor een ontspannen zomervakantie

10-07-2020
Shaileen

De werkdruk in het onderwijs ligt hoog, dat weten we allemaal. Je bent docent en dat hoort erbij. Daarom is het belangrijk dat je zelf rust en ontspanning opzoekt. De zomervakantie is een mooi moment om helemaal te ontladen en tot rust te komen. Metafoor Onderwijs geeft jou 5 tips voor een ontspannen zomervakantie.

Tip 1: Laat los

Het schooljaar is afgelopen. Wat is gebeurd ligt in het verleden, daar is niks meer aan te doen. Het is belangrijk om fysiek afwezig te zijn van je werklocatie, maar ook mentaal. Sluit letterlijk en figuurlijk het schooljaar af.

Tip 2: Ontspan jezelf

Zorg voor ontspanning. Ontspanning kan iets actiefs zijn, maar kan je ook vinden in de simpele dagelijkse bezigheden. Lees een boek, ga er op uit, ga sporten, besteed meer aandacht aan je hobby’s, ontbijt in de tuin of op balkon, maak een wandeling of fietstocht. Maar wat vooral belangrijk is, verwen jezelf of laat je verwennen.

Tip 3: Zoek een andere omgeving op

Zoek een andere omgeving op. Het is natuurlijk fijn als je een buitenlandse vakantie hebt gepland, maar je kunt ook in Nederland een andere omgeving opzoeken. Ga bijvoorbeeld langs bij familie of vrienden buiten je eigen woonplaats. Of kijk op anwb voor tips.

Tip 4: Geniet

Sta stil bij de bijzondere momenten. En besef je dat je aan het ontspannen en genieten bent, laat het tot je doordringen.

Tip 5: Voorbereiding

In de laatste week van de vakantie ga je je voorbereiden op de start van het nieuwe schooljaar. Houd regelmaat in je dag. Sta vroeg op en ga op tijd naar bed. Denk positief over het nieuwe schooljaar, dit heeft een positief effect. Je mag weer aan het werk, YEAH! Bovendien staat je volgende vakantie al gepland, in oktober ben je weer vrij. Wat een goed vooruitzicht!

 

Nieuws & Blogs

17-03-2023

Waarom groeit het aantal ZZP’ers in onderwijs en zorg?

Het aantal flexwerkers in Nederland groeit te onstuimig, zo klinkt het al jaren onder politici, vakbonden en beleidsadviseurs – schrijft NRC Handelsblad op 3 maart in het artikel ‘De ZZP’er heeft het voor het zeggen in de zorg en onderwijs’. Van die flexwerkers, waartoe bijvoorbeeld ook uitzendkrachten behoren, is een groeiend deel actief als zelfstandige. Nergens in de EU groeit het aantal ZZP’ers zo hard als in Nederland. Benieuwd waarom?
Lees meer
10-03-2023

Lerarentekort bestaat niet, wel een mismatch

Heel veel leraren staan niet voor de klas. Veel mensen met een lesbevoegdheid, staan liever niet voor de klas. Tegelijkertijd zitten leraren die graag voor de klas staan, te vaak en te lang achter de computer voor administratief werk, dat wettelijk niet vereist is. En werken veel leraren liever parttime dan fulltime. Want vanwege een gebrek aan docentgerichte digitalisering, moet het ontwikkelen en nakijken van toetsen vaak nog op papier gebeuren. Dit leidt tot (een cultuur van) onbetaald en ongewenst overwerken. Mogelijk de grootste oorzaak van het lerarentekort.
Lees meer
28-02-2023

Verbinding is de basis van goed onderwijs

Deze blog gaat over verbinding en is de afsluiting van onze funbruari reeks. Verbinding is de basis van goed onderwijs. Zonder contact kom je nergens. Verbinding met jezelf is belangrijk om goed contact met een ander te krijgen. Een energizer kan helpen om contact met jezelf te krijgen.
Lees meer